15 C
Tuzla
20.05.2024.

Precizirani pedagoški standardi za srednje škole

Na današnjoj sjednici VladaTK je dala suglasnost na Odluku o izmjenama pedagoških standarda za srednje škole. Inoviranjem nastavnih planova i programa za gimnazije od 2005. godine, ukazala se potreba za preciznim definisanjem broja učenika u grupama za izbornu nastavu u trećem i četvrtom razredu. Pedagoški standardi za srednje škole, doneseni 2004. godine, do sada nisu prepoznavali izbornu nastavu u gimnazijama, te su je svrstavali u redovnu nastavu u odjeljenju, čime se gubila svrha izborne nastave.

Zbog nemogućnosti izbora željene grupe predmete, učenici su bili primorani da se opredjeljuju za izborne grupe za koje se opredjeljuje većina učenika, tako da su vrlo često na eksternoj maturi pokazivali dosta loše rezultate.

Ovim izmjenama u potpunosti se precizira i broj učenika za izbornu grupu, i način kako da se ta nastava realizira kada ne postoji dovoljan broj učenika za formiranje grupe. Pored toga, problemi su se pokazali i kada je u pitanju podjela učenika u grupe za informatiku i strane jezike, te je i ova oblast dodatno precizirana.

Također, ovom izmjenom preciziran je i minimalan broj učenika u grupi za praktičnu nastavu, što do sada nije bilo precizirano.

 

Vezane vijesti

TUZLA