8 C
Tuzla
25.02.2024.

‘Predstava Hamleta u selu Mrduša donja’ na Velikoj sceni Narodnog univerziteta Konjic

Na Velikoj sceni Narodnog univerziteta Konjic danas, 22. maja u 19:30, gostuje ansambl Narodnog pozorišta Tuzla s komedijom Ive Brešana “Predstava Hamleta u selu Mrduša donja”, u režiji Mustafe Nadarevića.

U predstavi igraju: Nermin Omić, Meliha Fakić, Milenko Iliktarević, Nenad Tomić, Elvira Aljukić, Midhat Kušljugić, Siniša Udovičić, Nedim Malkočević i Mirza Pinjić.

Komedija “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja”, komad Ive Brešana, jedan je od najvažnijih dramskih tekstova našeg jezika, na sceni Narodnog pozorišta Tuzla izvođen je više od 100 puta.

To je jedna od onih predstava koju vole i glumci i publika. Ovu predstavu Narodno pozorišta Tuzla je odigralo u svim zemljama regine na zadovoljstvo punih gledališta, a na prvom međunarodnom festivalu Mediteranskih teatara “Purgatorije” u Tivtu (2006.) osvojila je nagradu za najbolju predstavu Festivala.

Ovu urnebesnu komediju, nakon premijere 1999. godine, u ovom su je pozorištu odlučili obnoviti kako bi odali omaž onima koji su režiseru i glumcima koji su nekada igrali u ovoj predstavi, priopćili su organizatori.

RTV Slon/FENA

Vezane vijesti

TUZLA