-0 C
Tuzla
22.04.2024.

Predstaviti bh. privredne potencijale na tržištima Austrije, Švicarske i Njemačke

Kantonalna privredna komora Tuzla i kompanija Coral danas su organizirali događaj s ciljem prezentacije kompanija i privrede tog kantona na tržištu Evropske unije.

Generalni menadžer tvrtke Coral Zdenko Štriga kaže da su ustanovili veliki privredni potencijal na području BiH, što žele u prezentaciji i publikaciji koju će izdati predstaviti na tržištu od 100 miliona stanovnika.

– Evropa traži nove destinacije kroz krizu koja je nastala. Prva kriza je bila kroz pandemiju i sada kriza kroz rat, došlo je do toga da je Evropa shvatila da je ovisna o nekim državama i sad traži nove destinacije u proizvodnom sektoru. Tu je Bosna i Hercegovina idealna za takve mogućnosti i tu se treba vidjeti taj potencijal i da se što bolje prezentira na tom tržištu – kazao je Štriga.

Želja je da se potencijal BiH predstavi na tržištima Austrije, Švicarske i Njemačke, što je područje od 100 miliona stanovnika.

– U samoj publikaciji želimo predstaviti potencijale BiH, a svaki kanton u toj publikaciji ima svoje mjesto. BiH ima idealne mogućnosti u drvnoj i metalo-prerađivačkoj industriji, a kada gledamo i samu zelenu energiju koja se dobro finansira iz određenih EU fondova i sve su to veliki potencijali koji se trebaju iskoristiti. Prerađivačka industrija je veoma tražena u EU – ističe Štriga.

Najavljuje da će publikacija biti upućena na adrese 213 privrednih komora u Njemačkoj, Švicarskoj i Austriji te na nekoliko stotina adresa najrelevantnijih privrednih i finansijskih institucija tih država.

RTV Slon/FENA

Vezane vijesti

TUZLA