1.7 C
Tuzla
06.12.2023.

Predstavljen uređaj za praćenje letjelica

Predstavnici Aero klubova iz BIH,  Direkcije civilne avijacije i  BHANSA okupili su se danas na Sportskom letilištu Aero kluba Tuzla.  Povod je prezentacija i demonstracija rada uređaja za praćenje letjelica kojeg je osmislio i konstruisao član Aero kluba Tuzla.  Ovaj je izum veoma značajan za bezbjednost letenja u Aero klubu Tuzla.

Naime u trenutku kada je nekoliko letjelica istovremeno u zraku rukovodilac letenja ima veliku odgovornost.  Odgovornost je i dalje tu ali je obaveza nadzora nad letjelicama olakšana budući da će uredjaj, koji su danas s ponosom predstavili članovi Aero kluba Tuzla, nepogrešivo pokazati položaj svake letilice posebno.

„U suštini nije riječ samo o uređaju nego o sistemu za praćenje i monitoring letjelica u zraku koji se sastoji od uredjaja i propratne web aplikacije kojom se vrši monitoring“  – kazao je Edin Spahić,  član Aero kluba Tuzla i  idejni tvorac Sistema.

Prezentaciji je danas prisustvovalo desetine pilota, jedriličara iz drugih Aero klubova, predstavnici Direkcije civilne avijacije I BHANSE . Svima je njima bezbejdnost  najznačajniji aspekt svakog leta.

„Aero klub Tuzla konstantno radi na unapredjenju svog rada, a ove godine smo se naročito posvetili oblasti sigurnosti letenja. Sigurnost je  na prvom mjestu bila, jeste i ostat će “ – naglasio je Nedim Biščević, predsjednik Upravnog odbora Aero Kluba Tuzla.

Posebnu pažnju prisutnih letača te predstavnika medija privlačio je avion Kraguj, kojeg Tuzlaci pamte po tome što je godinama „obilježavao“  zgradu Aero kluba na nekadašnjoj Pingi. To je jedini avion ove vrste koji je ostao u zemlji proizvodnje, a članovi Aero kluba Tuzla u svojim budućim planovima ponosno ističu nakanu da ga ponovo vrate bosanskohercegovačkom nebu.

Vezane vijesti

TUZLA