10.5 C
Tuzla
01.03.2024.

Predstavljena nova web stranica Memorijalnog centra Srebrenica

Memorijalni centar Srebrenica je danas bio domaćin diskusije “Komunikacije i Memorijalni centar Srebrenica: Naučene lekcije” na kojoj su govorili Almasa Salihović, Mirela Osmanović i Nedim Jahić. Bila je to prilika za razgovor o unapređenju digitalnih komunikacija, predstavljanje nove web-stranice, ali i perspektivama budućeg unapređenja aktivnosti podizanja svijesti o genocidu u Srebrenici.

Portparol Memorijalnog centra Srebrenica Almasa Salihović istakla je svakodnevnu komunikaciju sa dvadesetak novinara i novinarki iz vodećih bosanskohercegovačkih medija, koji su stalni oslonac kako bi se priča o Srebrenici čula dalje, saopćeno je iz Memorijalnog centra Srebrenica.

– Također, podigli smo nivo komunikacija i saradnje sa međunarodnim medijima, gdje im osiguravamo prevode, izvore informacija i kontakte – kazala je Salihović.

Također je istakla podršku BH Telecoma uz koju su osnaženi kapaciteti za pristup internetu u prostoru Memorijalnog centra, što značajno olakšava rad i komunikaciju, ali i viši nivo organizacije događaja koji se oslanjaju na online pristup i povezivanje sa svijetom.

– Jednostavno, da bi Memorijalni centar i Srebrenica bili tema kojom se bavimo tokom cijele godine izuzetno je značajno da realiziramo nove aktivnosti, te da istraživačkim radom i prenošenjem informacija stvaramo sadržaj koji će donijeti novost za javnost. Nadam se da je to prepoznato i da smo u tome postigli napredak – poručila je Almasa Salihović.

U posljednjih godinu dana Memorijalni centar Srebrenica je bio domaćin bh. premijere filma “Quo vadis, Aida”, pripremljeno je pet novih izložbenih postavki, a u toku je i značajna rekonstrukcija objekta. Uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva kroz projekat “Istina, dijalog, budućnost” je realizirano nekoliko obuka tima Memorijalnog centra, a finalizirana je i nova verzija web-stranice.

– Imali smo čast, ali i veliku odgovornost da učestvujemo u projektu izrade nove web stranice Memorijalnog centra Srebrenica. Svjesni važnosti digitalnog formata, potrudili smo se napraviti web stranicu po najnovijim tehničkim standardima u cilju očuvanja sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, te čuvanja istine i istraživanja zločina genocida – podvukao je Emir Agić iz tima “LAMPA Studio” koji je realizirao dizajn i programsku postavku nove službene stranice Memorijalnog centra, saopćeno je.

Na izradi web stranice učesvovali su Tim Fabrike koji je darovao novi vizuelni identitet, a na to se kasnije nadovezao rad nekoliko grafičkih dizajnera, Azre Kadić, Dine Hujića i Ahmeda Hodžića.

Memorijalni centar Srebrenica je prisutan na svim relevantnim online platformama, a putem Zooma je u posljednjih godinu dana realizirano više od 40 različitih edukacijskih programa i razgovora.

Vezane vijesti

TUZLA