10.5 C
Tuzla
01.03.2024.

Predstavljene moderne strategije socijalnog uključivanja

Fondacija za socijalno uključivanje u BiH i inicijativa za bolju i humaniju inkluziju prezentirali su danas u Sarajevu rezultate projekta “Izgradimo zagovaračku platformu za socijalnu uključenost u BiH – Zastani i poslušaj”, koji su finansirali Evropska unija i UNICEF.

Kako je kazao direktor Inicijative za bolju i humaniju inkluziju i moderator događaja Žarko Papić, projekt je rezultirao s tri moderne strategije socijalnog uključivanja koje su eksperti pripremili u okviru projekata za Federaciju BiH, Republiku Srpsku i Brčko distrikt za period 2021. – 2027.godina.

– Strategije su usklađene sa standardima Evropske unije, a njihovo usvajanje značilo bi značajan korak na putu socijalne uključenosti ranjivih kategorija bh. društva kao i smanjenja siromaštva, što je jedan od prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU. S druge strane, ovo je najozbiljnija kritika vlastima u BiH, jer mi smo uradili nešto što je trebala uraditi vlast – rekao je Papić.

Dodaje da je siromaštvo u BiH veliko, više od 20 posto stanovništva je siromašno, dok zvanične institucije krivom metodologijom “daju neistinite podatke o tome”.

Predsjednica Udruženja mladih “Ružičnjak” Jasna Rebac istaknula je važnost strateškog planiranja na nivou cijele BiH u odnosu na potrebe pristupanja Evropskoj uniji i pripremu marginaliziranog stanovništva za kvalitetnije učešće u raspravama za pristupanje u EU.

Navodi da su strategije na nivou entiteta izuzetno dobro urađene, te da je ovakve projekte potrebno prihvatiti kako bi se marginalizirano stanovništvo uključilo u procese i rasprave pristupanja BiH u EU.

Projekt je približio bh. javnosti aktivni koncept socijalnog uključivanja i doprinjeo umrežavanju i jačanju organizacija civilnog društva ujedinjenih u Koaliciju marginalizovanih grupa u BiH “KOMA”, koja trenutno broji 121 članicu i kao takva je jedinstvena u cijelom regionu.

Kroz jaku kampanju, produkciju dokumentarnog filma “Zastani i poslušaj”, u okviru projekta su na inovativan način prikazani i promovisani interesi i potrebe marginalizovanih grupa i njihovo učešće u razvoju socijalnih politika.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA