13.9 C
Tuzla
03.03.2024.

Predstavnici Općine Banovići na sastanku članica Unije općina turskog svijeta

Bolja saradnja, razmjena iskustava i priprema zajedničkih projekata članicama Unije općina turskog svijeta iz Bosne i Hercegovine, neki su od osnovnih ciljeva radnog sastanka održanog u petak u Sarajevu. Sastanku su prisustvovali predstavnici Općine Banovići; Robert Lapčević, predsjedavajući Općinskog vijeća i Amir Mrkonjić, pomoćnik Općinskog načelnika.

Općina Banovići svoje članstvo u Uniji obnovila je 17. maja 2021. godine kada je delegacija Općine predvođena općinskim načelnikom dr. Begom Gutićem boravila u Republici Turskoj u posjeti Uniji i prijateljskoj općini Kartal.

Sastanak članica Unije u Sarajevu nastavak je dobrosusjedskih odnosa sa općinama iz Republike Turske. Razgovarano je o projektima koje su kandidovale općine iz Bosne i Hercegovi u saradnji sa bratskim općinama iz Turske prema Uniji, kao glavnom koordinatoru za investiranje uz čiju podršku je implementirano nekoliko značajnih projekata. Unija trenutno ima 31 članicu iz Bosne i Hercegovine s kojom uspješno sarađuje dugi niz godina.

Pored sastanka, u organizaciji Unije prethodno je održana promocija knjiga “Nišani u Bosni i Hercegovini” i “Mehka moć i javna diplomatija Turske u Bosni i Hercegovini i Sandžaku (2002.-2017.)” u Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu.

Delegaciju Izvršnog odbora TDBB-a koja je boravila u posjeti Bosni i Hercegovini, između ostalih činili su; gradonačelnik Balikesira Yucel Yilmaz, generalni sekretar TDBB-a Fahri Solak, načelnik općine Beykoz (Istanbul) Murat Aydin, načelnik općine Bagcilar Lokman Cagirici, načelnik općine Basiskele (Kocaeli) Mehmet Yasin Ozlu i načelnik općine Karatay (Konya) Hasan Kilca.

Vezane vijesti

TUZLA