7.8 C
Tuzla
19.04.2024.

Predstavnički dom FBiH – Hitno uputiti dio planiranog budžetskog novca zdravstvu

Predstavnički dom Federalnog parlamenta na online sjednici je zaključkom obavezao Federalnu vladu da od budžetskih 60 miliona KM, planiranih za ovu godinu kao podrška zdravstvenim ustanovama u FBiH, najmanje pola tog iznosa uputi hitno ovim ustanovama radi nabavke lijekova potrebnih u liječenju pacijenata od COVID-a te za nabavku zaštitnih sredstava.

Ovakav zaključak inicirali su zastupnici Demokratske fronte, kao i sljedeći, također izglasani zaključak, da pacijenti s transplantiranim organima, njih 340 u FBiH, kao i dijalizni bolesnici, budu u prioritetnim grupama za vakcinaciju protiv COVID-a u FBiH. Ovaj zaključak je ‘pojačan’ i prihvaćenim prijedlogom zastupnice Amele Kuskunović  da navedeni pacijenti dobiju Pfizer vakcinu.

Na priiedlog Socijaldemokratske partije BiH, u cilju ublažavanja posljedica pandemije u FBiH, na sjednici je zaključeno i da  Federalna vlada treba za tri dana da uspostavi efikasan sistem registracije građana zainteresiranih za imunizaciju.

Jednim od zaključaka izglasanih također na prijedlog SDP-a, Federalna vlada je obavezana i da uspostavi neposrednu kontrolu cijena i marži u FBiH na životne namirnice i higijenske artikle, kao i da budu ograničene cijene testova za dijagnostiku zaraze koronavirusom.

SDP je predložio, a Predstavnički dom izglasao i ograničenje marže na naftne derivate – onima koji ih prodaju poljoprivredi na 0,6 KM, a trgovcima koji prodaju derivate ostalima na 0,30 KM.

U cilju ublažavanje nedaća izazvanih pandemijom, zaključeno je također da Vlada Federacije BiH treba sedmično da izvještava Predstavnički dom o realizaciji zaključaka iz njene nadležnosti.

Vezane vijesti

TUZLA