7.8 C
Tuzla
18.04.2024.

Predstavnički dom PSBiH danas o budžetu institucija BiH za 2020. godinu

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za danas trebalo da razmatra zahtjev Predsjedništva Bosne i Hercegovine da se Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu razmatra po hitnom postupku.

Predsjedništvo BiH je 26. juna utvrdilo Priјеdlоg zakona o Budžetu instituciја BiH i mеđunаrоdnih оbavеzа BiH zа 2020. gоdinu, sa izmjenama u tekstu Zakona o Budžetu na stranici 11 – Parlamentarna skupština BiH – Kapitalni izdaci, gdje se predloženi iznos umanjuje za 754.000,00 KM. Taj iznos sredstava se prebacuje u stavku na stranici 9., član 6. Zakona o Budžetu na poziciju Fonda za saniranje ekonomskih šteta, saopćeno je tada iz državnog Predsjedništva.

Priјеdlоg zakona о Budžetu instituciја BiH i mеđunаrоdnih оbavеzа BiH zа 2020. gоdinu dоstаvljen je Pаrlаmеntаrnој skupštini BiH nа usvајаnjе po hitnoj proceduri.

Predsjedništvo BiH je ovlastilo ministra finansija i trezora BiH da u Parlamentarnoj skupštini BiH, u ime Predsjedništva BiH, izvještava o Prijedlogu budžeta zа 2020. gоdinu.

Zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH i zamjenica predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto je jučer izjavila kako će poslanici te stranke predložiti da se budžet razmatra po redovnom postupku, dodajući da je “Predsjedništvo BiH prekršilo Zakon o finansiranju, Zakon o proračunu, jer nisu smjeli dirati, intervenirati u ono što nije nadležnost Predsjedništva BiH kao predlagatelja”.

Član Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je, međutim, kako treba požuriti s usvajanjem budžeta “da bismo stekli uslove za održavanje lokalnih izbora”.

Predstavnički dom bi trebao razmatrati i zahtjev poslanika: Nikole Lovrinovića, Predraga Kožula, Borjane Krišto, Darijane Filipović, Mije Matanovića, Adila Osmanovića, Safeta Softića, Alme Čolo, Šemsudina Dedića, Halida Genjca, Nermina Mandre, Šemsudina Mehmedovića, Edina Mušića i Denisa Zvizdića za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH, koji se odnosi na izbore u Mostaru.

Pred poslanicima bi se trebao naći i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, čiji su predlagači poslanici: Dženan Đonlagić, Zlatan Begić, Vlatko Glavaš i Enver Bijedić, s Mišljenjem Ustavnopravne komisije.

Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH koje je prethodno birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, a koji su predložili poslanici: Nebojša Radmanović, Snježana Novaković-Bursać, Nenad Stevandić, Nenad Nešić, Jakov Galić, Obren Petrović, Dragan Bogdanić, Sanja Vulić, Ljubica Miljanović, Borjana Krišto, Nikola Lovrinović, Mijo Matanović, Predrag Kožul i Darijana Filipović, s Mišljenjem Ustavnopravne komisije, jedna je od predloženih tačaka dnevnog reda.

Ustavnopravna komisija nije utvrdila usaglašenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH, niti je prihvatila principe tog zakona.

Između ostalog, na dnevnom redu su i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o akcizama u BiH, čiji je predlagač poslanica Aida Baručija, s Mišljenjem Ustavnopravne komisije kao i Prijedlog amandmana II. na Ustav BiH, predlagača poslanika: Predraga Kojovića, Mirjane Marinković-Lepić, Aide Baručije i Damira Arnauta, s Mišljenjem Ustavnopravne komisije.

Izvor: RTV SLON / Fena

Vezane vijesti

TUZLA