17 C
Tuzla
22.05.2024.

Premijer Novalić u Tuzli: Gradit će se cesta Brčko-Tuzla, podržavamo Jusufovića

Donošenje novih zakona, infrastrukturni projekti u Tuzlanskom kantonu, problemi sa opremom u UKC-u, samo su neke od tema današnjeg sastanka premijera Novalića sa predstavnicima Socijaldemokrata BiH. Federalnim parlamentarcima predstoji rasprava o Zakonu o doprinosima, kao i o Zakonu o restrukturiranju zdravstva, stoga je premijer htio čuti stajališta parlamentaraca iz ove stranke, ističući da je restrukturiranje zdravstva predmet razgovora sa Svjetskom bankom.

”Sada sa Svjetskom bankom pregovaramo da proširimo aranžman za TK za UKC i predviđeno je 70 miliona KM transfera granta iz Budžeta FBiH, planiramo da se to proširi i na sekundarne zdravstvene ustanove, imamo kantonalnu bolnicu, bolnicu u Gračanici, znači treba novih uređaja i to su ti  zakoni o kojima ćemo pričati. Septembar je mjesec odlučivanja o tim zakonima,’‘ rekao je Fadil Novalić, premijer FBiH.

A kada je riječ o zdravstvu nužno je još jednom istaći problem sa opremom u UKC-u, poručuju iz SDBiH. Adekvatna reakcija Vlade je neophodna.

”Vi znate da je ova pandemija nešto nepredviđeno i neočekivano čak i stručnjaci ne mogu da nađu adekvatne odgovore na probleme. Očekujem da će Vlada FBiH pomoći UKC-u, odnosno ne kliničkom centru nego građanima Tuzlanskog kantona,” rekao je Enver Bijedić, predsjednik SDBiH.

Osim razgovora o zakonima i problemu sa nedostatkom opreme u UKC-u, premijer je federalne parlamentarce upoznao i o rezultatu sastanka sa Evropskom komisijom koja je tražila od premijera entiteta da predloži projekte koji će se finansirati iz evropskih fondova.

”Mi smo tu predložili… pet projekata su nam dopustili da definiramo, mi smo predvidjeli put Tuzla – Brčko, više ga tako ne zovemo zovemo ga Brčko- Tuzla – Đurđevik. Problem je što se sastavilo stanovništvo na TK. Uvijek je gužva na cestama. To je projekat od 500 miliona KM,” – objasnio je premijer.

Osim što će se ove jeseni raspravljati o važnim zakonima, taj period će obilježiti i kampanja za predstojeće lokalne izbore. Pozicije se već definiraju, a SDA je dala podršku upravo kandidatu SDBiH – doktoru Vahidu Jusufoviću.

”Profesor Jusufović je kandidat SDBiH i DF. Svi drugi koji daju podršku Jusufoviću su dobrodošli. Vi imate u ovom gradu desetine hiljada ljudi koji ne pripadaju nijednoj političkoj opciji, ali izlaze na izbore i glasaju za onoga koga smatraju da je najbolji izbor i ko će donijeti promjene!” – zaključio je Enver Bijedić.

Osim što se nadaju da će njihov kandidat odnijeti pobjedu na Lokalnim izborima, iz SDBiH su istakli važnost ovakvih razgovora i sastanaka. Nužno je, poručeno je danas, da predstavnici izvršne češće razgovaraju sa predstavnicima zakonodavne vlasti.

Vezane vijesti

TUZLA