8.6 C
Tuzla
05.10.2022.

Preminula legendarna glumica Irena Papas: Glumila u filmu “Pod zastavom Muhammeda”

Legendarna grčka glumica i pjevačica Irene Papas, poznata po svojim dramatičnim izvedbama i strogoj ljepoti koja joj je donijela istaknute uloge u holivudskim filmovima, kao i u francuskoj i talijanskoj kinematografiji tijekom pet desetljeća, preminula je u 96. godini života.

Grčko ministarstvo kulture potvrdilo je njezinu smrt u srijedu. “Veličanstvena, dinamična, Irene Papas bila je personifikacija grčke ljepote na kino platnu i na kazališnoj pozornici, međunarodna glavna dama koja je zračila grčkošću”, rekla je ministrica kulture Lina Mendoni u izjavi.

Njezina 50-godišnja karijera okrunjena je filmom redatelja Johna Maddena iz 2001. “Mandolina kapetana Corellija”, u kojem je glumila uz Nicolasa Cagea i Penelope Cruz te flmom Manoela de Olivieire iz 2003. “A Talking Picture” u kojem se pojavila uz Catherine Deneuve i Johna Malkovicha.

“Grk Zorba”, hit iz 1964. godine u kojemu je Papas glumila s Anthonyjem Quinnom i Alanom Batesom posebice je bio zapažen zbog muzike Mikisa Theodorakisa. U političkom trileru “Z” (1969) Coste Gavrasa, smještenom u grčki grad Solun, igrala je udovicu lika kojega je glumio Yves Montand. Jedan od njezinih najvećih uspjeha je glavna uloga u “Electri”, Euripidovoj grčkoj tragediji koju je 1962. režirao Michalis Cacoyannis.

Rođena kao Irene Lelekou u planinskom selu u blizini južnog grčkog grada Korinta, Papas je bila kći dvoje učitelja. Roditeljski je dom napustila s 18 godina kako bi se udala za grčkog redatelja Alkisa Papasa. Brak je potrajao četiri godine. Udala se još jednom, a za Marlona Branda je rekla da je bio “strast njezina života”. Prvi put su se sreli 1954. u Rimu, a posljednji put su se vidjeli 1999. u Ateni.

RTV Slon/thebosniatimes.ba

 

POSLJEDNJE DODANO