6 C
Tuzla
25.09.2022.

Preminuo bivši sovjetski lider Mihail Gorbačov

Bivši sovjetski lider Mihail Gorbačov preminuo je u 91. godini, javljaju ruski mediji.

Gorbačov, koji je preuzeo vlast 1985. godine, najpoznatiji je po otvaranju SSSR-a i zbližavanju sa Zapadom, ali nije bio u stanju da spriječi kolaps svoje zemlje 1991. godine.

Mnogi Rusi krive njega i njegovu reformsku politiku za propast zemlje.

U bolnici u kojoj je umro rečeno je da je bolovao od duge i teške bolesti, prenosi BBC.

Gorbačov je rođen 2. marta 1931. godine u mjestu Privoljnoje blizu Stavropolja u južnoj Rusiji.

U Komunističku partiju SSSR-a stupio je 1952. u svojoj 21. godini. Četrnaest godina kasnije dobio je dopisnu diplomu agronoma-ekonomiste od Poljoprivrednog instituta, 1970. imenovan je za Prvog sekretara za poljoprivredu, a sljedeće godine je postao član Centralnog komiteta.

Gorbačov je od 1972. bio na čelu sovjetske delegacije u Belgiji, a 1974. postao je predstavnik u Vrhovnom sovjetu i predsjednik stalne komisije za pitanja omladine. U Politbiro unaprijeđen je pet godina kasnije.

Nakon smrti Konstantina Černjenka, izabran je za Generalnog sekretara Komunističke partije Sovjetskog Saveza 11. marta 1985. i tako postao prvi lider partije koji je rođen poslije Ruske revolucije 1917. godine.

Nakon preuzimanja sovjetskog vođstva 1985. godine, predstavio je svoje reformske politike poznate kao “glasnost” (otvorenost) i “perestrojka” (restrukturiranje), koje su otvorile Sovjetski Savez svijetu i na kraju dovele do sloma komunističkog režima i kraja hladnog rata sa Sjedinjenim Državama.

Godine 1990. dobio je Nobelovu nagradu za mir, jer je doprinio okončanju Hladnog rata i dozvolio ponovno ujedinjenje Njemačke.

Poslije potpisivanja sporazuma o prestanku postojanja SSSR-a, 1991. godine, podnio je ostavku na mjesto predsjednika.

RTV Slon/ RSE

POSLJEDNJE DODANO