1 C
Tuzla
06.12.2022.

Preminuo Ramiz Nukić koji je godinama prikupljao kosti ubijenih Bošnjaka

Danas je preminuo Ramiz Nukić, jedan od preživjelih u genocidu iz 1995. godine, poznat kao ”sakupljač kostiju”, potvrdio nam je Omer Isović, predsjednik Udruženja ”Zmajevo srce”.

Sedam godina nakon rata, vratio se u rodni kraj s namjerom da pronađe posmrtne ostatke oca, admiže i dva brata. Tragajući za jednim, sudbina ga je ipak usmjerila u drugom pravcu, da Ramiz bude čovjek koji će uliti nadu brojnim porodicama da su posmrtni ostaci njihovih najbližih pronađeni. Ramiz je bio sakupljač kostiju ubijenih Bošnjaka i pronašao je posmrtne ostatke više od 300 žrtava.

”Pošto nisam uspio njih da pronađem, onda sam odlučio da pomognem prvo porodicama, a onda Institutu da pomognem. Negdje preko 300 sam pronašao kako kompletnih, tako nekompletnih tijela”, naveo je nedavno Ramiz u priči koju je emitovala naša medijska kuća.

Iz godine u godinu Ramizu je bilo sve teže pronaći kosti, kako zbog zdravlja, tako i zbog poplava i požara koji su se dogodili.

U konkurenciji uglednih građana i građanki iz cijele Bosne i Hercegovine koji imaju rezulate iz svih sfera života, za svoj nemjerljiv i human društveno socijalni doprinos, Ramiz je ove godine nagrađen priznanjem ”Zmajevo srce” kojeg tradicionalno svake godine dodjeljuje Udruženje Zmajevo srce. Ovo priznanje može se nazvati i narodnim s obzirom na to da dobitnike biraju građani.

POSLJEDNJE DODANO