15 C
Tuzla
23.02.2024.

Preminuo Sinan Alić – predsjednik Fondacije “Istina, pravda, pomirenje”

Sinan Alić, predsjednik Fondacije “Istina, pravda, pomirenje”, preminuo je jutros u 74. godini u Tuzli od posljedica koronavirusa.

Sinan Alić rođen je 1947. godine. Završio je Učiteljsku školu, a potom diplomirao srpsko-hrvatski jezik i književnost jugoslovenskih naroda. Život je proveo u Tuzli.

U novinarstvu je bio profesionalno od 1974. do 2005. godine. Od 1989. do 2005. bio je direktor i glavni urednik „Fronta slobode“. Na profesionalnom polju 1990. pokrenuo je i realizovao jednu od prvih alternativnih televizija u BiH – TV Studio FS-3.

Za serijal tekstova „Pravo na (ne)odgovornost“ nagrađen je godišnjom nagradom Udruženja novinara BiH za 1989. godinu.

Od 2006. je osnivač i predsjednik Fondacije “Istina, pravda, pomirenje”. Fondacija je radila na zaštiti žrtava rata, istraživanju i prikupljanju materijalnih dokaza u BiH i pružanju pomoći domaćim i stranim pravosudin institucijama u nastojanjima da se procesuiraju ratni zločinci. Alić je sa svojom Fondacijom najviše doprinjeo u pomoći Iliji Jurišiću koji je proveo tri i po godine u beogradskom zatvoru, a potom pravosnažno oslobođen svih optužbi.

Od Alića su se putem mreža oprostili njegovi prijatelji koji su istakli kako je bio dobar čovjek i da će ga pamtiti po dobrim djelima.

Vezane vijesti

TUZLA