11 C
Tuzla
02.10.2023.

Prije 79 godina preminuo Nikola Tesla

Jučer se navršilo 77 godina od smrti Nikole Tesle, jednog od najvećih svjetskih istraživača u oblasti elektrotehnike.

Tesla je rođen u selu Smiljanu kod Gospića 1856. godine a umro je 7. januara 1943. u Njujorku. Školovao se u Hrvatskoj, ali i u Gracu i Pragu, da bi 1884. otišao u Ameriku.

U Americi je isprva radio sa Tomasom Edisonom, nakon čega je 1887. osnovao svoj istraživački centar.

Njegov patent izmjenične struje 1888. otkupio je George Westinghouse, a na temelju izmjenične struje sagrađena je i velika hidrocentrala na Nijagari nekoliko godina kasnije.

Tesla je istraživanjima prethodio mnogim važnim otkrićima u fizici, kao što su rendgenski zraci, elektron, kozmički zraci i akceleratori čestica, a predvidio je i brojne tehničke izume dvadesetog vijeka poput televizora, radara i modernih turbina.

Predvidio i pametne telefone

Manje je poznato da je predvidio i globalni sistem komunikacija, pa čak i današnje pametne telefone.

– Kad uvedemo bežični sistem cijeli će se svijet pretvoriti u ogromni mozak. Bit ćemo u stanju komunicirati jedni s drugim nezavisno o udaljenosti. Ne samo to, već ćemo kroz televiziju i telefoniju vidjeti i čuti jedni druge kao da se nalazimo licem u lice. A instrumenti pomoću kojih ćemo to raditi bit će nevjerovatno jednostavni u poređenju s današnjim telefonima. Čovjek će moći nositi takav uređaj u džepu – rekao je Tesla u jednom intervjuu iz 1926. koji je dao Johnu B. Kennedyju. Ukratko, predvidio je budućnost, prenosi Index.hr.

Još 1900. godine shvatio je i povezanost tijela i elektromagnetizma, a davne 1896. je napravio prvi rengentski snimak – tada poznat kao “x zračenje”.

Eksperimente izvodio na samom sebi

Tesla je, primjenjujući eksperimente na samom sebi, utvrdio i da visokofrekventna struja nije opasna za čovjeka, da je moguće zagrijavanje tkiva i primjena u elektroterapiji, što se i danas primjenjuje u medicini.

Osim visokofrekventne struje i elektromagnetske terapije, Teslin doprinos u razvoju medicine obuhvata i bežični prenos energije, tzv. zrake smrti odnosno čestični laser, solarne valove te bežičnu rasvjetu.

Vezano za njegovo rođenje postoji i legenda koja kaže da je rođen u noći s 9. na 10. mjesec u 1856., što je babica navodno protumačila kao loš znak i upozorila Teslinu majku da će njeno dijete biti “dijete tame”. Teslina majka je na to odgovorila da će njeno dijete biti “dijete svjetlosti”.

Tesla je govorio 8 jezika, a dobio je 15 počasnih doktorata.

RTV Slon/ Biznisinfo.ba

Vezane vijesti

POSLJEDNJE DODANO