7 C
Tuzla
13.04.2024.

Pristup siromašnih vakcinama protiv koronavirusa pomažu 64 bogate države

Više od 60 bogatih država pridružilo se programu koji podržava Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) kako bi se siromašnim zemljama olakšao pristup vakcini protiv koronavirusa, ali SAD i Kina nisu na popisu objavljenom u ponedjeljak.

Svjetska zdravstvena organizacija koja koordinira s Globalnim savezom za vakcine i imunizaciju (GAVI) i Koalicijom za inovacije u pripravnosti za epidemije (CEPI) stvorila je mehanizam čiji je cilj osigurati pravedniju distribuciju svih budućih vakcina protiv Covida-19.

Mehanizam, poznat kao Covax, nastoji prikupiti sredstva potrebna za osiguravanje vakcina za 92 zemlje s niskim dohotkom i drugih ekonomija koje su se prijavile.

Svjetska zdravstvena organizacija poticala je bogatije države da uplate sredstva do kraja prošle sedmice, a kad je rok prošao, 64 države su uplatile novac, a još 38 se trebalo pridružiti “narednih dana”, navele su tri organizacije u zajedničkom saopćenju, prenosi AFP.

Među onima koji su se prijavili su “Evropska komisija … u ime 27 država članica EU plus Norveška i Island”, navodi se.

Sjedinjene Države, koje su pod predsjednikom Donaldom Trumpom neumorno kritizirale WHO-ovo postupanje s pandemijom i koje su u postupku povlačenja iz organizacije, nisu na popisu.

A nema ni Kine, gdje se novi koronavirus prvi put pojavio krajem prošle godine, također.

“Svrha sistema Covax je pokušati sarađivati sa svim zemljama svijeta”, rekao je šef GAVI-ja Seth Berkley na virtualnom brifingu kada su ga pitali o odsutnosti Kine s popisa.

“Uvjeravam vas da smo razgovarali i da ćemo i dalje razgovarati sa svim zemljama”, rekao je.

Uz rad na tome da se više zemalja pridruži Covaxu, Berkley je rekao da postoji i trajni dijalog sa zemljama proizvođačima vakcina o tome “da one budu dostupne i drugima u svijetu . ”

Cilj je da Covax osigurati dvije milijarde doza sigurnih i učinkovitih vakcina do kraja 2021. godine.

Svjetska zdravstvena organizacija navodi da je za njen cjelokupni program ACT-Accelerator, koji uključuje Covax, ali i globalnu saradnju u razvoju i osiguranju jednakog pristupa testovima i liječenju Covid-19, te jačanju zdravstvenih sistema potrebno oko 38 milijardi dolara.

Do sada su dobivene samo tri milijarde dolara.

Šef Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus izrazio je optimizam da je toliko zemalja – koje predstavljaju gotovo dvije trećine globalne populacije – pristalo sudjelovati u mehanizmu.

Ukupno 156 zemalja pridružilo se globalnoj inicijativi COVAX .

Vezane vijesti

TUZLA