17 C
Tuzla
22.05.2024.

Privrednoj komori FBiH pristupila Norveško-bosanska privredna komora

Privrednoj komori Federacije BiH (PK FBiH) pristupila je Norveško-bosanska privredna komora, a ugovor o kolektivnom članstvu danas su potpisali predsjednik PK FBiH Mirsad Jašarspahić i predsjednik Norveško-bosanske privredne komore Ahmed Lindov.

Potpisivanje ovog ugovora predstavlja novi vid organizovanja bosanskohercegovačke dijaspore kroz direktno učešće u Privrednoj komori FBiH.

Tokom sastanka predsjednik Norveško-bosanske komore i kandidat Parlamenta Kraljevine Norveške na narednim izborima Ahmed Lindov istaknuo je da se na ovaj način otvaraju mogućnosti za ostvarenje veće konekcije između bosanskohercegovačke dijaspore Norveške i BiH.

– U tom smislu prepoznali smo PKFBiH kao sponu u povezivanju bosanskohercegovačkih kompanija s predstavnicima bosanskohercegovačke dijaspore Norveške, a što je izniman potencijal koji trenutno nije dovoljno iskorišten. U prilog ovom potencijalu govori podatak da norveška kompanija Dinas Holding, čiji je izvršni direktor Suad Šabanović iz BiH, svu potrebnu građevinsku robu nabavlja od domaćih kompanija iz Bosne i Hercegovine. Trenutno je mali broj ovakvih primjera, ali vjerujemo da će se njihov broj povećati zahvaljujući saradnji s PKFBiH, s obzirom na već dogovorene naredne korake i teme koje se između ostalih tiču i sektora elektromobilnosti u BiH, u kojem Norveška prednjači, a gdje bosanskohercegovačka dijaspora Norveške ima izniman potencijal, posebno u prenosu znanja i iskustva – izjavio je  Lindov.

Jašarspahić je pozvao i ostala bosanskohercegovačka udruženja dijaspore da se priključe Komori FBiH u cilju organizovanog i sistemskog djelovanja u stvaranju povoljnijeg ambijenta za razvoj poslovanja bosanskohercegovačke dijaspore i rasta investicija u BiH, saopćeno je iz PKFBiH.

Vezane vijesti

TUZLA