10.5 C
Tuzla
15.06.2024.

Problemi sa grijanjem u Tuzli, hoće li računi biti umanjeni?

Već drugi dan stanovi i kuće građana u pojedinim dijelovima Tuzle, koje zagrijava Centralno grijanje su hladni. Do otežane isporuke toplotne energije u cijelom gradu, a potom i potpune obustave u pojedinim dijelovima Tuzle doveo je kvar na postrojenju u Termoelektrani Tuzla.

Mi smo imali jedan tehnološki poremećaj u nedjelju u dugom dijelu dana kada nam je osnovni toplifikacijski blok zbog kvara na sistemu morao izaći iz pogona. Pokušali smo ga zamijeniti rezervnim toplifikacijskim blokom i tu smo naišli na probleme, tako da je došlo do problema u snabdijevanju toplinskom energijom” – kazao je Izet Džananović, direktor Termoelektrane Tuzla.

Iako se radi na rješavanju, ovaj problem je još uvijek aktuelan, pa su tako određeni dijelovi Tuzle i dalje bez grijanja. Najveći problem trenutno imaju građani koji žive u istočnom dijelu grada. Iz Termoelektrane tvrde da bi ovaj problem mogao biti riješen najkasnije u naredna dva dana.

Mi očekujemo da ćemo u ranim večernjim satima izvršiti sanaciju jednog kotla na Bloku 3 i time ćemo omogućiti kontinuiranu isporuku u skladu sa parametrima. Na osnovnom toplifikacijskom bloku se također radi, taj kvar je po obimu veći i očekujemo da će biti završen u narednih 24 do 48 sati“, dodao je Džananović.

Da će problem biti što prije riješen očekuju i iz Centralnog grijanja. Iz ovog preduzeća ističu da je grijanje sada uspostavljeno u većem dijelu grada, te da se prvo radilo na tome da grijanje dobiju ustanove koje su prioritet za sve građane, odnosno zdravstvene ustanove, te škole i vrtići.

UKC i bolnica Gradina i Klinika za plućne bolesti u Slavinovićima su jučer imali određenu isporuku koja je bila dovoljna za te ustanove. Škola u Slavinovićima je jučer imala problem ali sad smo isporučili određeni dio energije pa će se stanje popraviti i u toj školi, a ostale škole i ostali vrtići su uredno snabdjeveni toplotnom energijom“, kazao je Suljo Sarić, tehnički direktor JP Centralno grijanje d.d. Tuzla.

U međuvremenu, građani koji su ostali bez grijanja, Centralnom grijanju šalju upite o tome hoće li i računi za ovaj mjesec biti umanjeni?

Za korisnike koji su u tarifnoj grupi naplate po metru kvadratnom bit će umanjeni računi za taj period kada nije bilo energije. Mi u daljinskom sistemu pratimo sve tačke i imamo uvid na kojem sistemu je bio problem, pa ćemo u skladu s tim i napraviti račune“, dodao je Sarić.

Iz Termoelektrane i Centralnog grijanja su građane pozvali na strpljenje do sanacije kvara, jer kako kažu, svi resursi su usmjereni na rješavanje ovog problema.

Vezane vijesti

TUZLA