22.8 C
Tuzla
02.10.2023.

Program školske razmjene na Zapadnom Balkanu: Učenici iz Tuzle i Kraljeva zajedno u projektu

U sedmodnevnoj posjeti Tuzli borave učenici sa određenim poteškoćama iz Kraljeva, a čiji domaćin su učenici i nastavnici iz Zavoda za odgoj i obrazovanje sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju Tuzla. Posjeta je upriličena u okviru projekta RYCO ”Superschools”, a u kome učestvuje 60 škola iz šest zemalja sa područja Zapadnog Balkana.

Međuregionalno pomirenje, interkulturalni dijalog, suočavanje s prošlošću, te izgradnja mira i socijalna inkluzija, ciljevi su projekta u kome učestvuju škole iz zemalja Zapadnog Balkana. Zajednički u projektu učestvuju Zavod za odgoj i obrazovanje sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju Tuzla i Škola za osnovno i srednje obrazovanje ”Ivo Lola Ribar” Kraljevo. Ove sedmice su učesnici i nastavnici iz Srbije u posjeti Tuzli i s kolegama iz Zavoda ispunjavaju ciljeve projekta.

”Imamo cijeli program obilaska i upoznavanja grada, upoznavanje kulturno-historijskog naslijeđa Tuzle, ove momente suočavanje sa prošlošću i međuregionalnog pomirenja, što nam je jako važno. Mislim da su učesnici zadovoljni”, kaže Sabina Saletović, koordinatorica projekta u Tuzli.

Prethodno su učenici i nastavnici iz Tuzle bili u posjeti Kraljevu, kada su također organizovane brojne aktivnosti. Zajednički su radili na pripremi predstave Snjeguljica i sedam patuljaka.

”Imali smo veliki broj aktivnosti i učesnici su se sjajno proveli. Ono što je obilježilo tu razmjenu jesu suze na kraju, prilikom samog pozdrava. Sada se nalazimo ovdje, došlo je devet učenika iz Kraljeva, ovo je veoma značajan projekat za školu i učenike”, navodi Uroš Baltić, koordinator projekta u Kraljevu.

Većina učenika iz Kraljeva je po prvi put u Tuzli, uzbuđeni su jer imaju priliku vidjeti nešto novo i drugačije. I učenici iz Tuzle su zadovoljni aktivnostima u projektu.

Učenici i nastavnici su danas obišli i Kapiju, mjesto stradanja tuzlanske mladosti, gdje je održan kratki historijski čas. Saradnja dvije škole i učenika i nastavnika iz Tuzle i Kraljeva je počela već ranije, sada učestvuju u ovom projektu, ali istovremeno planiraju nove aktivnosti.

”U planu su studijske razmjene nastavnika sa školom iz Tuzle kako bi vidjeli primjere dobre prakse što u Tuzli, što u Kraljevu, nadam se da je ovo početak dobre saradnje, prije svega zbog djece”, ističe Baltić.

Projekat u kome pored škola iz Tuzle i Kraljeva učestvuje još 58 škola sa područja Zapadnog Balkana, trajat će tri godine. Finansiraju ga Evropska unija i Njemačka ambasada.

”Ovaj projekat bi trebao biti dugoročnog odnosno održivog karaktera. Naime, trebao bi trajati tri godine, ovo je prva godina njegove implementacije, tako da očekujemo, s obzirom na pozitivne rezultate, njegovu dugoročnu održivost”, navela je Sandra Čule, predstavnica Regionalnog ureda za saradnju mladih u BiH (RYCO).

U narednim danima, za učenike i nastavnike iz Tuzle i Kraljeva bit će organizovana radionica ”Moj idealni grade”, te okrugli sto, nakon čega se učenici iz Srbije vraćaju u svoj grad.

Vezane vijesti

POSLJEDNJE DODANO