26.7 C
Tuzla
21.05.2024.

Program školske razmjene na Zapadnom Balkanu, učesnici u Tuzli

JU Zavod za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju Tuzla je jedna od 60 škola koje učestvuju u programu multidonorskog projekta „Program školske razmjene na Zapadnom Balkanu“. Program zajednički finansiraju Evropska Unija i Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke (BMZ), a sprovode Njemačka međunarodna organizacija za saradnju (GIZ) i Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO).

Period implementacije programa je od decembra 2020. do marta 2024. godine.
Zavod u programu RYCO SuperSchools učestvuje sa partnerskom školom ŠOSO Ivo Lola Ribar Kraljevo i implementiraju razmjene učenika pod nazivom „Inkluzija kroz kulturu i tradiciju naših gradova“.

Ciljevi razmjene učenika su: međuregionalno pomirenje, interkulturalni dijalog, socijalna inkluzija osoba sa teškoćama u razvoju, nacionalnih manjina i marginalizovanih skupina, izgradnja mira, suočavanje s prošlošću, prihvatanje različitosti, tolerancija te profesionalni i lični razvoj učesnika.

Tim povodom Zavod će u periodu od 15.5. do 21.5.2022. godine posjetiti 9 učeniuka i 2 nastavnika iz partnerske škole iz Kraljeva.

Tokom boravka u Tuzli učesnici razmjene će učestvovati na određenom broju radionica, čiji ciljevi se preklapaju sa ciljevima razmjene. U realizaciji nekih radionica učestvovaće i učenici Mješovite srednje škole i Mješovite srednje mašinske škole.

Učesnici razmjene će marljivo pripremati predstavu „Snježana i 7-8 patuljaka“, čija će izvedba biti upriličena šestog dana.

Učesnici razmjene će tokom boravka u Tuzli posjetiti Muzej starih bosanskih zanata, džamiju kralja Abdullaha, UKUD „Zvonko Cerić“, Franjevački samostan Svetog Petra i Pavla te Hram Uspenja Presvete Bogorodice.

U saradnji sa Turističkom zajednicom grada Tuzla učesnici razmjene će upoznati kulturno-istorijsko nasljeđe Tuzle.

Tokom posjete udruženju žena Tinja učesnici razmjene će uz druženje, upoznati, pripremati i degustirati neka bosanska tradicionalna jela.

Šestog dana razmjene će biti prezentovane realizirane aktivnosti kroz slide show prezentaciju pod nazivom „Mi smo inkluzivni¸ a Vi?“ Istog dana biće održan i okrugli sto na kojem će se razmijeniti stečenih iskustava i znanja, kao i opšti dojmovi razmjene.

Osim radnog dijela programa razmjene, učesnicima razmjene će biti omogućeno i slobodno vrijeme koje će moći iskoristi za slobodne aktivnosti i društvene igre. Biće upriličeno i veče filma, a šestog dana razmjene biće upriličena i oproštajna zabava.

Vezane vijesti

TUZLA