18 C
Tuzla
13.06.2024.

Projekat EU – 2,5 miliona KM za podršku investicijama u ruralni turizam u BiH

Projekat Evropske unije EU4AGRI objavio je danas javni poziv vrijedan 2,55 miliona KM za podršku investicijama u ruralni turizam u Bosni i Hercegovini, s ciljem razvoja ekonomskih aktivnosti u ruralnim područjima, stvaranja novih i očuvanja postojećih radnih mjesta, te očuvanja prirodne i kulturne baštine, odgovarajući ujedno i na potrebe za oporavkom od krize prouzrokovane COVID-19 pandemijom.

Na javni poziv se mogu prijaviti isključivo partnerstva koja čine podnosilac prijave i minimalno tri partnera. Podnosilac prijave može biti jedinica lokalne samouprave, preduzeće ili obrt koji se bave pružanjem turističkih usluga i/ili proizvoda – saopćeno je iz UNDP-a.

U saopćenju se navodi da svaki podnosilac prijave može aplicirati za bespovratna sredstva u iznosu od 20.000 KM do 200.000 KM (bez PDV-a) zavisno od broja članova u partnerstvu. Za svaku investiciju podnosilac prijave i partneri moraju osigurati vlastito sufinansiranje u iznosu od minimalno 15 posto od ukupnog iznosa investicije.

Svi zainteresirani mogu pristupiti javnom pozivu putem web stranice eu4agri.ba.

Krajnji rok za podnošenje prijava je 21. decembar 2020. godine.

Iz UNDP-a navode da je EU4AGRI četverogodišnji (2020-2024) projekat Evropske unije vrijedan 20,25 miliona eura, čiji je cilj modernizacija poljoprivredno-prehrambenog sektora u Bosni i Hercegovini.

Projekat provode i sufinansiraju Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i Češka razvojna agencija (CzDA).

Vezane vijesti

TUZLA