6 C
Tuzla
25.02.2024.

Promocijom novih ilmihala za vjersku pouku i izložbom ozvaničeni ‘Dani mekteba’

Manifestacija “Dani mekteba”, u organizaciji Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, ozvaničena je u Sarajevu promocijom novih ilmihala za prvi, drugi i treći nivo mektebske pouke. Promocija je održana u Gazi Husrev-begovoj biblioteci.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, u obraćanju zvanicama, naglasio je ulogu i značaj mekteba u podučavanju djece zdravom načinu življenja jer odrastanje u moralno kvarnoj sredini, kako je dodao, ne donosi rezultate.

– U mektebima su stasavale generacije prenosilaca suštine naše vjere i našeg bića – reisove su riječi.

Poručio je također da djecu treba naučiti da ne precjenjuju niti potcjenjuju sebe, da je trud važniji od rezultata i da u životu postoji kategorija osjećaja odgovornosti za vlastito postupanje.

– Poučimo ih (djecu) da su za velika djela potrebna velika odricanja – kazao je također reisu-l-ulema i čestitao autorima novih ilmihala te svima koji su doprinijeli izradi i štampanju ovih udžbenika.

Pojavu novih ilmihala, pisanih za ovo vrijeme od vrijednih učitelja, ocijenio je kao trud vrijedan svakog poštovanja i veoma značajan događaj za Islamsku zajednicu BiH.

Mekteb je bio i ostao simbol pismenosti, odgoja i obrazovanja, naglasio je također reisu-l-ulema, uz podatak da u okrilju lslamske zajednice u BiH djeluje više od 2.000 mekteba kao važnih odgojnih stubova.

Jedan od promotora i glavni urednik novih ilmihala Mustafa Prljača rekao je da su ti udžbenici, napisani za tri stupnja nastave, razlog za slavlje i ponos, značajan iskorak jer sadrže veliki broj tekstova i o islamskoj etici i ponašanju, osim o osnovnoj vjerskoj poduci.

U reprezentativnom izgledu, napisani su prema instrukcijama nedležne službe Rijaseta Islamske zajednice u BiH koja pokazuje punu zrelost u odnosu prema navedenim pitanjima, dodao je Prljača između ostalog.

Na promociji novih ilmihala, o njihovoj pedagoško-metodičkoj utemeljenosti je govorila članica Stručne komisije Dina Sijamhodžić Nadarević, a o inovativnom pristupu u izradi ilmihala Enes ef. Svraka, urednik izdanja.

U uvodnom obraćanju, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH Ismail ef. Smajlović izrazio je nadu da će polaznicima mekteba ovi udžbenici biti dostavljeni do 12. septembra, kada se otvara nova mektebska godina.

Manifesatcija “Dani mekteba”, osim promocijom novih ilmihala, ozvaničena je i “Izložbom o mektebu”, postavljenom u holu Gazi Husrev-begove biblioteke.

Izložba je i dokumentarnog karaktera te sadrži fakte – tekstove, fotose i ilustracije od početaka mektebskog djelovanja u Bosni i Hercegovini do kasnijih faza.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA