25.5 C
Tuzla
24.06.2024.

Prosječna neto plata u RS-u tri mjeseca zaredom veća nego u FBiH

“Prosječna neto plata u Republici Srpskoj već je tri mjeseca zaredom veća nego u Federaciji BiH, a na ovaj rezultat je, između ostalog, uticala primjena Zakona o podsticajima u privredi Srpske”, rekli su Srni u Ministarstvu privrede i preduzetništva Republike Srpske.

Iz ovog ministarstva navode da je prosječna neto plata u Srpskoj u aprilu iznosila 945 KM, u maju 950 KM, a u junu 958 KM, dok su u FBiH u ovim mjesecima isplaćene prosječne neto plate od 940 KM, 935 KM odnosno 953 KM.

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević ranije je rekao Srni da je u Srpskoj nastavljen trend rasta prosječne plate, dodavši da su u momentima kada se svi suočavaju sa brojnim izazovima u privredi na koje utiču posljedice izazvane pojavom virusa korona ovakve vijesti dobrodošle jer govore da je, između ostalog, primjena Zakona o podsticajima u privredi Srpske uticala na ovaj rezultat.

“Zahvaljujući ovom zakonu ukupno 429 privrednih subjekata ostvarilo je pravo na podsticaj za 12.112 radnika, kojima je u prosjeku uvećana neto plata za 100 KM”, rekao je Petričević.

On je još jednom pozvao privrednike da iskoriste mogućnosti ovog zakona, apliciraju na ime povećanja plata radnika u svojim privrednim društvima.

Zakon o podsticajima u privredi Republike Srpske, čija je primjena počela 1. jula prošle godine, uspostavio je okvir za dodjelu podsticaja privrednim subjektima s ciljem povećanja konkurentnosti i produktivnosti privrede u Republici Srpskoj.

Podsticajna sredstva predviđena ovim zakonom dodjeljuju se privrednim subjektima po osnovu povećanja plate radnika.

Sredstva predviđena ovim zakonom se nalaze u budžetu Ministarstva privrede i preduzetništva za ovu godinu i dodjeljuju se privrednim subjektima po osnovu povećanja plate radnika.

Svjesni prednosti koje donosi primjena elektronskih servisa, Ministarstvo privrede i preduzetništva je još tokom protekle godine maksimalno pojednostavilo proces prijave, te omogućilo elektronsko podnošenje zahtjeva za dodjelu podsticaja.

Tako poslovni subjekti mogu na jednostavan način preuzeti i popuniti elektronski obrazac u kategoriji “ePodsticaj” na internet stranici ovog ministarstva, te na taj način bez dolaska na šalter završiti proces prijave i iskoristiti mogućnosti koje im pruža Zakon o podsticajima u privredi Srpske.

(RTV Slon/Akta)

Vezane vijesti

TUZLA