5 C
Tuzla
27.02.2024.

Protest studenata AU u BiH: Godina bez diplome

Grupa studenata Američkog univerziteta u BiH danas se okupila u znak protesta u blizini Tužilaštva TK koje vodi istragu o malverzacijama na tom privatnom univerzitetu. Jasmin Memić, student Američkog univerziteta u Tuzli još prošle godine je položio sve ispite i napisao diplomski rad koji je trebao označiti završetak fakulteta i konačno uzimanje diplome u ruke. Međutim, to se nije desilo. Jasmin, zajedno sa 40-ak kolega koji su trebali diplomirati prošle godine na ovom Univerzitetu, još uvijek nije dobio diplomu jer je direktor ove Ustanove od studenata tražio po dodatnih 1.500 KM za navodnu reakreditaciju, a kasnije je to definisao kao administrativne troškove.

Nismo htjeli da podliježemo reketiranju direktora Denisa Prcića za 1500 KM pred kraj ugovora koje je tražio  za izdavanje diploma. Sada mu je vraćena dokumentacija pod uslovom da izda diplome, međutim izbjegava kontakt sa studentima, ne želi da izda diplome kao što bi trebalo biti po protokolu, kaže Jasmin.

Nije jednostavno za mlađe kolege jer im je zaleđeno školovanje i nema naznaka da će se uskoro odlediti.

Oni koji nisu završna godina, oni ne mogu ni da nastave svoje školovanje, moraju ponovo da se upisuju na fakultet, nekima čak fale i diplome iz srednje škole koje su se predavale pri upisu, a nije im ni to vraćeno.
Što se tiče izdavanja diploma, angažovana je petočlana Komisija ispred Ministarstva obrazovanja i na njih apelujemo da što prije završe ovu agoniju studenata kako bismo mogli nastaviti svoje školovanje, dodaje Jasmin.

 

Vezane vijesti

TUZLA