15.5 C
Tuzla
20.05.2024.

Protesti ugostitelja nisu urodili plodom: Mjera ostaje na snazi do 9.marta

Par stotina vlasnika i uposlenika ugostiteljskih objekata u Tuzli i širom Tuzlanskog kantona na mirnom protestu ispred zgrade vlade izrazilo je nezadovoljstvo novom naredbom Kriznog štaba. Naredba kojom se ugostiteljskim objektima ograničava rad do 20 sati stupila je na snagu jučer, a ubrzo potom oformljena je neformalna grupa koja je okupila stotine članova ovog sektora spremnih na javnu pobunu. Ugostitelji su istakli da ova mjera dodatno usložnjava situaciju u ovom sektoru koji još uvijek pokušava stati na noge i oporaviti se od prošlogodišnjih mjera.

Neosporno je da će se osjetiti neke negativne posljedice. Sa policijskim satom smo već izgubili dva tri sata koja smo imali, sad još ova tri to je značajno vrijeme za sve ugostiteljske objekte pogotovo kad znamo da su to sati kada je u kafićima špica od 20 do 23 sata,kazala je  Merima Džubur Grbić, ugostiteljica.

Pa minus 3 sata evo ja imam 20 radnika, 20 radnika puta tri to je 60 puta 14 dana pa vi izračunajte koliko je manje radnih sati, nećemo zaradu računati ali ja kao poslodavac moram uplatiti puni iznos prema poreskoj upravi, ističe Saša Mitrović, ugostitelj.

Predstavnici neformalne grupe tražili su sastanak sa članovima Kriznog štaba kako bi direktno s njima pregovarali o svojim zahtjevima. Nekoliko minuta nakon okupljanja ispred zgrade Vlade, pozvani su na sastanak gdje je razgovarano o opravdanosti donošenja ovakve odluke i eventualnoj pomoći Vlade ovoj branši. Odluka je ipak ostala na snazi, za sada do 9.marta, nakon čega će Krizni štab TK ponovo razmatrati ukidanje ove ili produženje naredbe ali ovog puta i na druge sektore.

Ovo ne isključuje da se i u ranijem peridou do 9.3. mogu donijeti neke mjere u zavisnosti od epidemiološke situacije. Postoji mogućnost da za federalnog nivoa dođu određene restrikcije i naredbe koje su onda obavezujuće i za nivo Tuzlanskog kantona. Dakle došli smo do jednog kompromisnog rješenja i 9. ćemo sagledati situaciju i donijeti mjere i preporuke u skladu sa epidemiološkom situacijom koja u tom trenutku bude prisutna, kazao je Božo Jurić, ministar zdravstva TK.

Ugostitelji su tražili i da nadležni preuzmu odgovornost za naknadu štete ugostiteljskom sektoru zbog posljedica koje je pretrpio ograničavanjem rada. Iz Vlade su istakli da će se u narednom periodu sredstva za ove namjene dijeliti na transparentniji način.

Opravdano smatram da je ugostiteljki sektor u nekim dosadašnjim davanjima novca bio zapostavljen i zbog toga smo se dogovorili da ćemo prilikom kreiranja kriterija za dodjelu sredstava konsultovati ovaj sektor kako bismo donijeli najpravednije mjere za naredni period, dodao je  Vedran Lakić, ministar finansija TK.

Predstavnici kriznog štaba su istakli da je, pored odluke o ograničavanju rada ugostiteljskim objektima, obzirom na pogoršanu epidemiološku situaciju u našem kantonu, potencirano da se radi na pojačanju nadzora nad provođenjem svih mjera koje su na snazi od strane nadležnih inspekcijskih organa i  uprave policije.

 

Vezane vijesti

TUZLA