21.7 C
Tuzla
04.07.2022.

Proučena ikrar dova za tuzlanske hadžije

U nedjelju 19. juna 2022. godine u Hadžijskoj džamiji u Novom naselju u Solini proučena je zajednička ikrar dova za hadžije sa područja Medžlisa Tuzla koji će ove godine obaviti petu islamsku dužnost (hadž).

Riječima dobrodošlice obratio se Mumin-ef. Mumić, imam Hadžijske džamije koja je tradicionalno domaćin zajedničke ikrar dove hadžijama tuzlanskog Medžlisa.

Pored budućih hadžija, članova njihovih porodica i drugih džematlija svečanosti je prisustvovao glavni imam Medžlisa Islamske zajednie Tuzla hafiz Ahmed-ef. Huskanović, tuzlanski imami, imami u penzijii i gosti. Prigodnim vazom prisutnima se obratio dr. Sead-ef. Seljubac.

Dr. Seljubac uputio je niz praktičnih savjeta budućim hadžijama posebno ističući značaj strpljenja i takvaluka na ovom važnom putu na koji se spremaju.

U svom obraćanju glavnim imam hafiz Huskanović je hadžije zamolio da posebnu pažnju ukažu dovi, te da dove za sebe, za svoje porodice, ali i nas i našu domovinu.

Program su izveli tuzlanski imami, ikrar dovu je proučio Husejn-ef. Resić, a program moderirao Esmir-ef. Hasanović.

Ove godine s područja Medžlisa Islamske zajednice Tuzla na hadž odlazi 27 hadžija i to: Memišević Paša, Bešić Mevludin, Čivić Beriz, Hatunić Mirzeta, Osmić Damir, Osmić Lejla, Osmanović Fikret, Osmanović Senija, Muminović Mirnes, Muminović Amina, Jusić Hasnija, Smajić Azija, Avdibašić Mirsad, Avdibašić Hurija, Edin Pekić, Tučić Zikrija, Tučić Džana, Tučić Sanjin, Avdić Sabahudin, Avdić Kemija, Mešković Ramiza, Mešković Enver, Selimović Mensur, Hrustanović Kisa, Brkić Miralem, Hasanagić Abdulkadir i Aida Pajević.

Prethodnih dana hadžije su organizirale dove u svojim domovima i džematima, a ovom zajedničnkom dovom su okončane njihove pripreme za odlazak na put Mekke i Medine. Hadžije će prema Saudijskoj Arabiji krenuti u petak 24. juna, dok se prva grupa hadžija vraća s hadža 19. jula 2022. godine.

POSLJEDNJE DODANO