11.7 C
Tuzla
29.02.2024.

Prvih 100 dana rada Vlade TK: Šta je urađeno i šta se planira?!

U proteklih 100 dana koliko je novi saziv ministara na čelu sa Kadrijom Hodžićem proveo na funkciji izvršne vlasti u TK mnogo toga je urađeno – barem tako misle o svom radu prvi čovjek kantona i resorni ministri. Donošenje odluke da Vlada za vrijeme svog mandata neće vršiti zapošljavanje srodnika najveće je dostignuće u proteklih nešto više od tri mjeseca rada kantonalne Vlade. Također, iz Vlade ističu da im je prioritet u radu bilo ulaganje u zdravstvo i obrazovanje, dok korupciju smatraju ključnom preprekom razvoja.

”Milijarde KM nestaju… u tom kontekstu smo i posvetili pažnju kompletnim mehanizmima za suzbijanje korupcije. To je set: Od strategije pravljenja ureda za borbu protiv korupcije,donošenju zakona imovine izabranih zvaničnika itd, zapošljavanju u državnim službama i gdje smo naznačili da se bira prvi sa liste,” rekao je Kadrija Hodžić, premijer TK.

Rad Vlade TK podržao je premijer Kantona Sarajevo koji je istakao da najmnogoljudniji kanton ide dobrim putem i da će se efekti rada aktuelne vlade osjetiti tek u narednom periodu.
”Vidim da puno napora koji se trenutno dešavaju ovdje je ono sa čim smo se mi bavili par godina u KS. Prije svega to je borba protiv korupcije i transparentnost. Ono što neke sredine ne vide je da transparentnost je uvod u borbu protiv korupcije. Borba protiv korupcije doprinijet će da ljudi ostanu u BiH,” izjavio je Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo.

A osim borbe protiv korupcije ulaganje u obrazovanje je jedan od najvećih prioriteta. Tako premijer formiranje savjeta za nauku i tehnologiju označava kao veliki poduhvat, a najavljuje i izgradnju Kampusa za Univerzitet u Tuzli. Također, planirana su i ulaganja u škole pa će u narednom periodu biti realizovan i Projekat Inovativnim umom do pametnih škola vrijedan 3,6 miliona maraka.

”Cilj nam je kreirati upisnu politiku koja će školovati kadar za domaće tržište, za domaće privrednike, a ne da djeca idu vani. Prve aktivnosti su da smo napravili sa biroom i komorom napravili listu deficitarnih zanimanja te izdvojili 100 hiljada maraka da stipendiramo” – rekao je Elvis Baraković, ministar obrazovanja i nauke TK.
Osim obrazovanja svoj rad vlada je fokusirala i na zdravstvo naročito zbog epidemije korona virusa. Resorni ministar rekao je da prethodna vlada nije napravila nikakve pretpostavke za vakcinaciju.

”I sve ono što je učinjeno učinjeno je u ovih 100 dana. Od izrade detaljnog plana za vakcinaciju do nabavke potrošnog materijala koji je potreban i evo jučer smo pustili u opticaj web platformu,” objašnjava Božo Jurić, ministar zdravstva TK.
Ovu platformu Tuzlanski kanton nije dobio ulaganjima nego je riječ o donaciji. Baš takva situacija je i sa nabavkom vakcina: naš kanton otvorene ruke čeka donacije.
”Hrvatska se zadnjih desetak dana potrudila da unutar EU dobije sva odobrenja i mogu potvrditi da će Hrvatska donirati BiH izvjesnu dozu cjepiva sljedeće sedmice. Ne bih o ciframa, ali evo želimo se solidarizirati,” poručio je Ivan Bandić, konzul Republike Hrvatske.
Osim pravljenja pretpostavki za masovnu vakcinaciju, ulaganja u obrazovanje i zdravstvo iz Vlade ističu da su poduzeli aktivnosti na sanaciji brane Modrac, kao i na čišćenju samog jezera. Dobar potez Vlade je i pomoć ugostiteljima i hotelijerima od 600 hiljada maraka, te sedam miliona maraka za pomoć privredi. Premijer je tokom prezentacije rada Vlade označio odlazak radno sposobnog stanovništva i smanjenje broja poslovnih subjekata kao najveći izazov u narednom periodu. Ipak, za kantonalnu vladu borba protiv korupcije bila je i bit će prioritet svih prioriteta.
”Biće otpori veći nego što mislimo, biće otpori koji će nas isključivati ne samo kao članove vlade nego kao ličnost. Ali vrijedi pokušati, taj napor vrijedi napraviti. Cilj nam je napraviti promjene,” zaključio je Kadrija Hodžić, premijer TK.

 

Vezane vijesti

TUZLA