Prvu sedmicu decembra u TK umrlo 46 pacijenata, struka za uvođenje 3G pravila

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Epidemiološka situacija u Tuzlanskom kantonu još uvijek je složena, a proces vakcinacije ide veoma sporo – stav je Koordinacionog tijela vlade tog kantona za praćenje pandemije.

U posljednja 24 sata registrovano je 107 novozaraženih pacijenata, a trenutno aktivnih je 1.220 slučajeva.

Procenat vakcinisanog stanovništva u Tuzlanskom kantonu je 33 posto. Najveći broj vakcinisanih je u općini Doboj Istok 63 posto, dok je najmanji broj vakcinisanih u Sapni, svega 16 posto.

“Epidemiološka situacija u Tuzlanskom kantonu je nestabilna. Još uvijek imamo značajan broj hospitaliziranih koji su teško oboljeli i stopa smrtnosti nam je visoka”, izjavio je šef Zavoda za mikrobiologiju UKC-a Tuzla prof.dr. Nijaz Tihić.

Uzrok velikog broja smrtnih slučajeva, Tihić vidi u agresivnijim kliničkim slikama u ovom valu pandemije u odnosu na ranije, a i u činjenici da se pacijenti javljaju ljekaru veoma kasno kada su simptomi uznapredovali.

Također je napomenuo da većina preminulih nije bila vakcinisana.

“Ukoliko se analizira broj pozitivnih osoba, može se dobiti lažni pokazatelj da se epidemiološka situacija popravlja jer je taj procenat u blagom padu proteklih dana. Međutim, stanje u našim zdravstvenim ustanovama govori u prilog nastavka rasplamsanog četvrtog vala pandemije koji bukti. Veliki broj pacijenata u covid ambulantama i bolnicama govori u prilog tome”, izjavio je prof.dr. Šekib Umihanić, otorinolaringolog.

On je stava da je visok procenat smrtnosti od Covida 19 u Tuzlanskom kantonu posljedica lošeg odgovora zdravstvenog sistema TK na pandemiju, te da su u ovome stanju bitni svi nivoi zdravstvene zaštite, a također i svi oblici djelovanja od promocije i prevencije zdravlja do neposrednog liječenja.

Struka u Tuzlanskom kantonu je stava da je neophodno uvođenje 3G pravila, kako bi se smanjio broj zaraženih.

“Na taj način smanjujemo da nevakcinisane osobe koje su visokorizične za infekciju prave kontakte i smanjujemo mogućnost daljeg širenja virusa u populaciji. U ovom trenutku to je neophodno dok ne dostignemo visok nivo obuhvaćenosti vakcinacijom”, izjavio je prof.dr. Tihić.

U prvih sedam dana decembra u Tuzlanskom kantonu, 46 osoba je preminulo od posljedica virusa korona, a najmlađa pacijentica je bila dvadesedvogodišnja djevojka iz Živinica.

“Na svakom zdravstvenom nivou je potrebno učiniti mnogo više napora i poboljšati funkcionisanje i međusobnu povezanost. Pravilo 3G je izuzetno dobra mjera u odgovoru na aktuelno stanje. Postoji jak otpor navedenim mjerama, ali smatram da se radi o nerazumnim potezima antivakserskih grupacija koje nemaju jasnih argumenata. To pravilo bi važilo za sve prostore u kojima se vrše okupljanja”, izjavio je prof.dr. Umihanić.

On također smatra da bi savremeno opremanje intenzivne njege za Covid 19 pacijente značajno doprinijelo u poboljšanju tretmana tih pacijenata, te bi smanjilo stopu nepovoljnog ishoda bolesti.

RTV Slon/ Fena