20 C
Tuzla
28.02.2024.

Ramić: Osigurano 90 radnih mjesta za povratnike

Potpisivanje ugovora o dodjeli grant sredstava sa korisnicima za program “Zapošljavanje povratnika u maloj privredi za 2020. i 2021. godinu” upriličeno je danas u prostorijama Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

Podsticajima za podršku zapošljavanju povratnika kroz program Male privrede u tekućoj godini bit će obuhvaćeno više od 60 privrednih subjekata, za što će biti izdvojena sredstva u iznosu 1.500.000 KM, a u okviru kojeg će se zaposliti više od 90 osoba iz reda povratničke populacije u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

– Ovim programima naš cilj je pružiti mladim povratnicima priliku da steknu prva radna iskustva i unaprijede svoja profesionalna znanja, ali i podržati poslovne ideje privrednika iz povratničkih sredina. Kroz stečene reference, mogu lakše doći do poslovnih prilika i većeg stepena konkurentnosti na tržištu rada. Posebno nam je važan program podrške Maloj privredi, gdje se mladim i nezaposlenim povratnicima osigurava podrška u zaposlenju. Naš prioritet je zadržavanje, zapošljavanje i podrška mladima kao temelj održivosti povratničkih sredina – kazao je federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić.

Novouposleni radnici/povratnici ostat će u radnom odnosu minimalno tri godine sa intencijom stalnog zaposlenja, u skladu sa potrebama kojeg iskažu privredni subjekti sa jedne strane, odnosno lične i profesionalne angažiranosti novouposlenih radnika sa druge strane.

Vezane vijesti

TUZLA