26.7 C
Tuzla
20.07.2024.

Reagovanja: OO SDA Banovići uputila rekaciju na demant nekadašnjeg direktora RMU Banovići

Putem vašeg medija objavili ste demant Munevera Čergića, koji je medijima dostavljen putem advokata, koji je ujedno i zastupnik RMU Banovići, na osnovu ugovora, koji je sklopljen sa RMU Banovići u vrijeme dok je Munever Čergić obavljao funkciju direktora Rudnika. Iako lično nije uopšte pomenut na  konferenciji OO SDA Banovići Munever Čergić je uputio demant, zbog čega vas molimo da  u skladu sa zakonom o informisanju objavite demant OO SDA Banovići u vezi sa  neistinama iznesenim od strane Munevera Čergića u saopštenju za medije.

Dijelove demante koji se odnose na tvrdnje o poslovanju prenosimo u nastavku:

“U svom demantu iznijeli ste podatak da se RMU Banovići može zadužiti još 100 miliona KM što je laž. U ovom trenutku zbog  nekontrolisane prezaduženosti u koju ste RMU Banovići doveli Vi, tehnički direktor Lapandić Ibrahim, komercijalni direktor Dostović Rasim i vaš politički mentor Kukić Mirsad – Vaš drugi otac kako ste ga od milja zvali, RMU Banovići ne može dobiti ni jednu marku kredita. Osim toga da je RMU Banovići kreditno sposoban da se zaduži  Vi bi ste to uradili i zadužili se još 200 miliona KM za nastavak izgradnje TE Banovići u koju ste nesavjesno potrošili 10 miliona KM  čiji je najveći izdatak kupovina zemljišta koje ste kupili od firme “BEX Eksplozivi” ,čiji su vlasnici Kukić MIrsad i Bego Birparić, koje ste da vas podsjetimo prvo deekspropisali, pa prodali firmi “BEX Eksplozivi” za 1 KM po dunumu, a onda ponovo kupili po višestruko većoj cijeni.

Papagajski ponavljate  informacije o visini ulaganja u RMU Banovići i broju zaposlenih u vašem izvještaju za 2019. godinu. Kratkoročna i dugoročna zaduženja RMU Banovići iznose 105 miliona KM dok je vrijednost RMU Banovići 115 miliona KM. Kako ste domaćinski upravljali RMU “Banovići” pokazuje podatak o Javnim nabavkama za 2018. godinu (izborna godina) kada ste u ove svrhe potrošili 150 miliona KM (jedan godišnji budžet RMU Banovići) kupujući nepotrebne robe za koje RMU “Banovići” nije imao potrebu. Jedna od takvih nabavki i nabavka vrhunskih vina u vrijednosti 100 000 KM za Vaše potrebe, a rudari će i dalje za dan rudara konzumirati rakiju” navedeno je između ostalog u ovom regaovanju.

U prilog reagovanju dostavljeni su izvještaj o provedenim javnim nabavkama za 2018. i 2019. godinu, te izvještaj o izvršenoj reviziji.

Izvještaj 2019 A

Izvještaj 2019 B

Izvještaj 2019 C

Izvještaj 2018 A

Izvještaj 2018 B

Izvještaj 2018 C

 

 

Vezane vijesti

TUZLA