4 C
Tuzla
30.01.2023.

Reakcija GO SDBiH Tuzla na saopštenje GO SDBiH Lukavac

Povodom saopštenja koje je izdala Gradska organizacija SDBiH Lukavac „u proširenom sastavu“, reagovalo je Povjereništvo Gradske organizacije SDBiH Tuzla koje prenosimo u cjelosti:

” U cijelosti odbijamo neopravdane i ultimativne zahtjeve rukovodstva GO SDBiH Lukavac.

Podsjećamo Gradsku organizaciju SDBiH Lukavac da su članovi Predsjedništva SDBiH koji dolaze ispred iste JEDNOGLASNO podržali prijedlog uspostave vlasti u TK sa strankama iz prethodnog saziva. U ranijem političkom djelovanju GO SDBiH Lukavac nije smetalo da se u dva saziva Vlade TK imenuju dva ministra koja su došla na prijedlog njihove organizacije.

Gospodin Edin Delić je nakon jednoglasne odluke Predsjedništva SDBiH o uspostavi vlasti na TK sa strankama sa kojim smo i ranije bili u koaliciji iz njemu poznatih razloga podnio pismenu i neopozivu ostavku na funkciju potpredsjednika SDBiH i člana Predsjedništva SDBiH i u isto vrijeme isključio se iz pregovaračkog  tima za pregovore sa mogućim koalicionim partnerima. Predsjedništvo SDBiH je primilo k znanju ostavku gospodina Edina Delića i prihvatilo istu.

U isto vrijeme u predizbornoj kampanji gospodinu Emiru Begiću nije smetalo da se predstavlja kao ministar u Vladi TK, čiju okosnicu je činila SDA, stoga nas čudi zahtjev za raskidanje sporazuma o koaliranju.

Imajući u vidu trenutno složenu političku situaciju u Bosni i Hercegovini, Povjereništvo Gradske organizacije SDBiH Tuzla daje punu podršku Predsjedništvu SDBiH i predsjedniku mr.sci. Enveru Bijediću. Stava smo da bilo koja opštinska ili gradska organizacija ne može postavljati ultimatume predsjedniku, niti Predsjedništvu SDBiH, sami sebi stavljajući epitete najboljih ili najjačih, sa jasnim i očiglednim ciljem preuzimanja upravljanja političkim subjektom mimo organa stranke.

Podsjećamo drugove iz Lukavca da se nismo nikom isporučili ili kako ste napisali izneverili“, nego ostajemo dosljedni osnovnim principima socijaldemokratije u kojem vlada demokratija i odlučuje većina i kad nam se neke odluke i ne sviđaju.  Ovim putem obavještavamo javnost da se ograđujemo od revizionističke izjave gradonačelnika Lukavca Edina Delića i bivšeg potpredsjednika SDBiH kojom je izjednačio Armiju RBiH sa agresorkom vojskom RS i dajemo punu podršku Koordinaciji boračkih organizacija TK”, navodi se u saopćenju.

POSLJEDNJE DODANO