11.7 C
Tuzla
29.02.2024.

Rebalans Budžeta TK do kraja mjeseca?

Trenutno je Budžet Tuzlanskog kantona stabilan, te isplate koje su zakonska obaveza Vlade u narednim mjesecima nisu upitne, potvrdio je ministar finansija TK Vedran Lakić gostujući u našoj emisiji Sredinom sedmice. Međutim, da bi se isplate mogle vršiti do kraja godine potrebna su dodatna sredstva, što bi trebalo biti nadomješteno od Međunarodnog monetarnog fonda. Federacija BiH je od sredstava MMF-a u prošloj godini, u Kanton preusmjerila 39 miliona KM, pa su očekivanja u Vladi TK da će tako biti i u 2021-oj.

”Pandemija veliki uticaj pravi na prikupljanje prihoda u Budžetu TK. Sam podatak da je prošle godine uz 39 miliona od Federacije BiH, Budžet ponovo bio u deficitu za 1,27 miliona KM dovoljno govori. To znači da nije bilo tih sredstava i još nekih sredstava 2020. bi završila i sa 50 miliona KM deficita. To nas veoma slično očekuje i ove godine”, ističe ministar finansija TK.

Obzirom da je privreda u TK pretrpjela velike štete, to se odrazilo i na Budžet za ovu godinu. Posljednjih mjeseci se polagano stanje popravlja.

”Imamo mala uvećanja prihoda u odnosu na isti period prethodne godine, ali to ne mora značiti da je oporavak privrede prisutan. Postojale su neke mjere u 2020-toj kada su određeni korisnici bili oslobođeni određenih plaćanja u Budžet, a te su obaveze sada puštene da se izvršavaju”, navodi on.

Planirani Budžet TK za 2021. godinu je nešto više od 400 miliona KM, a do kraja mjeseca bi trebao uslijediti njegov rebalans. Kako navodi ministar, potrebno je reorganizovati raspodjelu sredstava i izdvojiti više za privredu.

”Uvećanje smo predvidjeli na poziciji poljoprivrede, kako bismo svim poljoprivrednim proizvođačima dali značajniju podršku, da nastave sa radom. Planiramo pored do sada usvojenih sredstava za privredu dodatna sredstva obezbijediti za pomoć privredi”, kaže kantonalni resorni ministar.

Lakić ističe da će nastojati rebalansom Budžeta predvidjeti sredstva za sve vrste privrede. Nedavno su izdvojena sredstva od 600 hiljada KM za ugostiteljski sektor i u toku je raspodjela, a u narednom periodu osigurat će pomoć za prevoznike. Ta sredstva bit će usmjeravana putem Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja.

Vezane vijesti

TUZLA