15 C
Tuzla
23.02.2024.

Regionalna saradnja u fokusu plenarne sesije Antalijskog diplomatskog foruma

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović učestvovali su u petak na Antalijskom diplomatskom forumu “Inovativna diplomatija: novo doba, novi pristupi“, koji je okupio značajan broj lidera iz cijelog svijeta.

Plenarna sesija je počela uvodnim obraćanjem ministra vanjskih poslova Republike Turske Mevlüta Çavuşoğlua, a forum je otvorio predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdoğan, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Članovi Predsjedništva BiH su u okviru plenarnog dijela bili panelisti na sesiji “Kako možemo ojačati regionalnu solidarnost s obzirom na naučene lekcije?”. Pored članova Predsjedništva BiH, na sesiji su učestvovali i predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Penderovski i v.d. premijera i ministra vanjskih poslova Moldavije Aureliu Ciocoi.

Panelisti su razgovarali o regionalnoj saradnji i unapređenju bilateralnih i multilateralnih odnosa. Poseban akcent je stavljen na pandemiju i negativne efekte na ekonomiju i društvo u cjelini, kao i na modalitete za prevazilaženje međunarodne krize izazvane virusom korona.

Kako je navedeno u saopćenju, uočena je ranjivost aktuelnog međunarodnog sistema za odgovor na pandemiju, ali i solidarnost iskazana među zemljama regije u procesu imunizacije stanovništva. Pored solidarnosti u odgovoru na pandemiju, dobri regionalni odnosi i saradnja su rezultirali i realizacijom značajnih infrastrukturalnih i građevinskih projekata, koji će imati pozitivan učinak na ekonomije zemalja u regiji, saglasni su panelisti.

Na panelu se razgovaralo o izazovima sa kojima se zemlje regije susreću kada su u pitanju ilegalne migracije i nepostojanju adekvatnog međunarodnog odgovora na migrantsku krizu.

Učesnici na panelu su razmijenili mišljenja i o aktuelnim političkim pitanjima od strateškog interesa za jačanje i unapređenje regionalne saradnje, posebno u kontekstu evropskih integracija, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Vezane vijesti

TUZLA