25.5 C
Tuzla
24.06.2024.

RMU Banovići: Isporuka uglja nije upitna, za osam posto povećane plate u preduzeću

Rudari u Rudniku mrkog uglja Banovići d.d. Banovići za šest mjeseci proizveli su skoro 800 hiljada tona separisanog uglja, a realizovano je i više od šest miliona hiljada kubika jalovine. To je više od 98 posto zacrtanog cilja, uprkos epidemiji korona virusa. Prodaja uglja za sada nije upitna, a radnicima u ovom preduzeću u ovoj godini povećane su i plate.

Glavni kupci uglja iz Rudnika mrkog uglja Banovići su Elektroprivreda BiH, Alumina Zvornik i Sisecam Soda Lukavac. Kako navodi direktor Rudnika, epidemija korona virusa imala je uticaja na samu prodaju, jer je u Alumini i Sisecam-u bila smanjena proizvodnja, te su vršeni remontni radovi. No, godišnji ugovor će biti ispoštovan.

”Mi smo obavili razgovore i sa Aluminom i sa Sodom Sisecam, ugovori koji su potpisani bit će ispoštovani. Malo zastoja ima oko inostranih kupaca, ali služba prodaje radi na tome da se vrate stari kupci. Nama je prvenstveno bila Srbija glavni izvoznik oko 15 posto, a sad imamo samo pet posto izvoza”, kaže Fadil Kudumović, v.d. direktor RMU ”Banovići” d.d. Banovići.

Iznalaze se mogućnosti kako bi se vratili nekadašnji kupci uglja iz susjedstva.

U ovoj godini, radnicima Rudnika mrkog uglja Banovići povećane su plate po osnovu kolektivnog ugovora.

”Plate su povećane po kolektivnom ugovoru od 1. marta, od tada ide sa 2,50 na 2,70 odnosno to je osam posto povećane plate. U konačnici, za godinu dana to je 10 miliona KM”, ističe Kudumović.

Trenutno je u ovom preduzeću zaposleno više od 2.800 osoba, a oko stotinu će ih biti penzionisano u ovoj godini. Bit će potrebe za zapošljavanjem novog kadra, posebno u proizvodnji, zbog čega će, kako navodi Kudumović, tražiti saglasnost od nadležnih organa.

”Mi očekujemo i tražit ćemo saglasnost resornog federalnog ministra da primimo te radnike. Očekujemo tek za dvije godine da će biti većeg odliva u penziju naših radnika”, rekao je direktor RMU Banovići.

Iako se nedavno u medijima govorilo o otpuštanju radnika iz Rudnika Banovići, Kudumović kaže da su sva radna mjesta sigurna, i da je to neutemeljena priča.

Vezane vijesti

TUZLA