6 C
Tuzla
25.02.2024.

Romska djeca sa područja TK dobila tablete za praćenje online nastave

Pojavom pandemije koronavirusa i zatvaranjem obrazovnih institucija, nastava u školama u BiH otežano se odvijala i to putem raznih platformi. Sa problemom praćenja nastave najviše su se susretala romska djeca, zbog nedostatka interneta i računara. Zahvaljujući Udruženju roma „Euro Rom“ iz Tuzle i nevladinim organizacijama, romska djeca u osnovnim i srednjim školama sa područja cijele BiH, nisu zaboravljena. Projektom koji se tiče obrazovanja romske djece, obezbijeđeno je 239 tableta i internet paketa, koji će djeca koristiti za instruktivnu nastavu, a koji će u narednom periodu biti podijeljeni.

“Na području TK dobit će ih 59 učenika koji pohađaju srednje škole od drugog do četvrtog razreda i oni koji su uključeni u program stipendiranja romske djece. Ovi tableti se ne daju u trajno vlasništvo, nego na korištenje. To znači da će djeca dok se školuju moći ih koristiti. Poslije završetka obrazovanja vraćat će ih školama koje pohađaju nastavu i onda će škole dodjeljivati romskoj djeci, a ukoliko ih ne bude onda socijalno ugroženoj djeci” – istakao je Nedžad Jusić, predsjednik Udruženja roma „Euro Rom“ Tuzla.

Damira Karić jedna je od učenica sa područja TK koja je danas dobila tablet. Ona pohađa treći razred Mješovite srednje škole u Tuzli. U vrijeme online nastave, susretala se kaže sa mnogim poteškoćama.

Za vrijeme korone imala sam i mobitel i internet, ali bilo je teško raditi preko mobitela, pogotovo informatiku jer se moralo dosta crtati. Sad će nam biti mnogo lakše zbog tableta” – rekla je Damira..

Nevresa Mujić vrlodobra je učenica u Srednjoj saobraćajnoj školi u Tuzli. Tokom online nastave i ona je imala problema prilikom praćenja, zbog nedostatka računara i lošeg interneta.


“Dok smo koristili online nastavu bilo mi je jako teško. Nisam imala interneta, a imala sam samo telefon, a trebao nam je najviše računar. Nada m se da će mi ovaj tablet pomoći i da će poslije mene služiti nekome drugom” – kazala je Nevresa.

Glavni cilj ovog projekta je poboljšati kvalitet obrazovanja, nivo obrazovnog postignuća, znanja i vještina romskih učenika te poboljšati stopu prelaska s jednog obrazovnog nivoa na drugi, najmanje 80 posto.

Vezane vijesti

TUZLA