20 C
Tuzla
28.02.2024.

Ruralni turizam u BiH: Ljudi sve više traže vikendice u prirodi, a neki čak insistiraju na šatorima

Brojne prirodne ljepote čine Bosnu i Hercegovinu sve popularnijom turističkom destinacijom.

Specifičnost našeg podneblja je izuzetna raznolikost i međusobno preplitanje planinskih masiva, riječnih dolina, jezera i vodopada… Sezona godišnjih odmora prilika je da se otkriju neke od bh. ljepota.

BiH se može pohvaliti posljednjom prašumom u Evropi – Perućicom, najdubljim kanjonima u Evropi – Tara i Rakitnica, špiljom Vjetrenica, vodopadima Kravica, a ima čak četiri nacionalna parka – Sutjeska, Kozara, Una i Drina.

U ne tako geografski prostranu BiH smjestilo se i nekoliko parkova i spomenika prirode, poput Hutovog Blata, Blidinja i Bardače, 12 planinskih vrhova viših od 2.000 metara nadmorske visine kojima se diče planine Maglić, Volujak, Čvrsnica, Vranica, Prenj, Treskavica, Vran, Bjelašnica, Lelija, Zelengora i Cincar, kao i više od stotinu manjih i većih jezera, te na stotine rijeka i rječica.

U BiH su smještene i 23 pećine, kao i močvare, ali i brojna kulturno-historijska bogatstva. Naša zemlja nudi bezbroj prilika za avanturistički turizam, a turističke agencije u BiH nude različite aranžmane u cilju promocije bh. turizma.

Sve to pruža odlične uslove za razvoj ruralnog turizma u Bosni i Hercegovini. Prirodne ljepote, mirno okruženje, domaća hrana i toplo gostoprimstvo sve više privlače kako domaće, tako i strane turiste u bosanskohercegovačka sela.

U cijeloj BiH mogu se pronaći seoska domaćinstva, planinske kuće, kampovi i etno- sela koja nude različite sadržaje- sportske i rekreativne, poput lova, ribolova i raftinga, zatim prisustvovanje ili učestvovanje u poslovima na njivi i brige o životinjama, jahanje, planinarenje, obilazak obližnjih značajnih lokaliteta.

RTV SLON/BIZNIS INFO

Vezane vijesti

TUZLA