7.8 C
Tuzla
03.03.2024.

SAD postavlja novi rekord u povećanju broja slučajeva COVID-19 dan nakon izbora

Sjedinjene Države postavile su u srijedu jednodnevni rekord u novim slučajevima koronavirusa s najmanje 102.591 novih infekcija, a kako su bolnice u nekoliko država izvijestile o rastućem prilivu pacijenata, prema Reutersovom popisu.

Devet država izvijestilo je o rekordnom jednodnevnom povećanju slučajeva u srijedu: Colorado, Idaho, Indiana, Maine, Michigan, Minnesota, Rhode Island, Washington i Wisconsin.

Pandemija je zahvatila gotovo sve aspekte američkog života, uključujući i rekordni broj birača koji su se putem pošte glasali na predsjedničkim izborima.

Uz sve veći broj slučajeva, u utorak je hospitalizacija premašila 50.000 po prvi puta u tri mjeseca.

Sjeverna Dakota izvijestila je o samo šest praznih kreveta za intenzivnu njegu u cijeloj državi u srijedu, kada je bila jedna od 14 država koja je izvijestila o rekordnim razinama hospitaliziranih pacijenata s COVID-19, prenosi Reuters.

Smrtnost od koronavirusa je u porastu, ali ne istom brzinom kao i porast slučajeva zaraze.

Sjedinjene Države prosječno dnevno bilježe 850 smrtnih slučajeva, u odnosu na 700 prije mjesec dana. Najviše umrlih je na Srednjem zapadu, na temelju novih slučajeva po stanovniku posljednjih sedmica.

Illinois je u posljednjih sedam dana prijavio 48.579 slučajeva, više nego bilo koja druga država. Teksas, koji ima dvostruko više stanovnika, prijavio je 47.932 slučaja, a i Kalifornija i Florida oko 30.000 novih slučajeva.

Prethodni američki rekord novih slučajeva u jednom danu bio je 100.233 a registriran je 30. oktobra, što je najveći broj u jednom danu zabilježen u bilo kojoj zemlji na svijetu.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA