15.5 C
Tuzla
24.02.2024.

Salkić: Nedopustivo i sramno da žrtve genocida u RS finansiraju tzv. stvaraoce

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić upozorio je danas da je nedopustiva i sramna podrška i najava isplate naknade tzv. „stvaraocima RS“, i zbog činjenice što budžet bh. entiteta RS pune i preživjele žrtve genocida i drugih zločina.

– Time bi praktično žrtve plaćale naknadu pojedinim osobama koje su osuđene za ratne zločine – ukazao je Salkić u razgovoru za Fenu.

Ukoliko bi se to desilo, naglašava da bi direktno bili finansijski obeštećeni i rehabilitovani svi oni koji su kroz razne krizne štabove po općinama organizirali, planirali, podržavali, postrekivali pa čak i učestovali u ubistvima Bošnjaka.

– Takva praksa se mora zaustaviti, a preživjeli, udruženja, ustanove i organizacije, trebaju imati još snažniju podršku u njegovanju sjećanja na zločine, a posebno u širenju istine u cijelom svijetu – naveo je entitetski potpredsjednik.

Podsjeća da su deset dana, nakon što je cijeli civilizirani svijet odao počast žrtvama genocida u Srebrenici, predsjednici i predstavnici srpskih političkih stranaka, koje participiraju u Narodnoj skupštini RS, na Palama potpisali „Izjavu o podršci inicijativi za rješavanje pitanja stvaralaca RS“.

– Umjesto da se solidarišu za žrtvama najvećeg zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, te da se distanciraju od zločinaca, predstavnici pozicije i opozicije u entitetu RS, daju podršku Asocijaciji ‘Stvaraoci RS’, na čijem čelu se nalazi osuđeni ratni zločinac Momčilo Krajišnik – rekao je on.

Dodaje da je, uz podršku, najavljena i isplata naknade za ratni period za poslanike u prvom sazivu Narodne skupštine, tri člana Predsjedništva i članove Vlade RS, među kojima se također nalazi nekoliko osuđenih ratnih zločinaca, ali i osoba koje preživjeli sumnjiče za teške ratne zločine.

– Nakon finansijske podrške zločincima, dodjele najviših entitetskih priznanja osuđenim ratnim zločincima, davanja naziva ustanova po osuđenim zločincima, uvođenja u udžbenike ratnih zločinaca kao pozitivnih ličnosti, vlast u entitetu RS, uz podršku opozicije, želi potpuno i sistemski rehabilitovati i nagraditi osobe, tzv. „stvaraoce RS“, entiteta čije je kompletno vojno i političko rukovodstvo osuđeno za najteže ratne zločine nad Bošnjacima, uključujući udruženi zločinački poduhvat i genocid – naveo je Salkić.

Takve pojave, za sve one koji pomno prate i analiziraju dešavanja u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, kako kaže, nisu iznenađenje, nego su, naprotiv, samo nastavak politike kojom se opravdavaju, relativiziraju, negiraju, pa čak i slave zločini počinjeni od 1992. do 1995. godine, čime se provodi završna faza činjenje genocida.

Čini se to, ističe, kroz svakodnevno političko djelovanje, ali i kroz obrazovanje, medije, različite manifestacije, uz “aminovanje i podršku Srpske pravoslavne crkve, te politike iz Beograda”.

– Komemoracija i dženaza žrtvama genocida 11. jula u Potočarima još jednom je pokazala koliko je duboko u blatu srpska politika s obje strane Drine, kada je u pitanju odnos prema genocidu u Srebrenici, ubjeđujući sopstveni narod da cijeli svijet pogrešno govori.

Dok su se najveći svjetski dužnosnici, duhovni predvodnici i javne ličnosti, solidarisale sa žrtvama, u Srbiji, zemlji koja je osuđena jer nije spriječila genocid i bh. entitetu RS, vladala je skoro potpuna šutnja. Uz to, premijerka Srbije je demonstrirala dodatno moralno posrnuće, nazivajući genocid „nesporazumom iz prošlosti“ – tvrdi Salkić.

Smatra da takve pojave, dugoročno nanose štetu najviše srpskom narodu i novim generacijama, jer izbjegavanje prihvatanja istine i suočavanja sa prošlošću, ne donose dobro.

S druge strane, rehabilitacija i podrška ratnim zločincima, uvijek mora imati snažan odgovor civiliziranog svijeta.

– Nedopustivo je da se osuđeni ratni zločinci i oni koji su ih podržavali i s njima sarađivali, budu rehabilitovani kroz medije pa čak i u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine. Takav odnos je ruganje žrtvama, ali i ruganje istini i pravdi – ukazao je u razgovoru za Fenu potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić.

Vezane vijesti

TUZLA