23.9 C
Tuzla
15.04.2024.

Samo 62 posto vakcinisane djece u TK

Za dvadesetak dana u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla registrovano je skoro 50 slučajeva morbila kod djece. Hospitalizovano je 29-oro djece.

”To su uglavnom bila djeca dobi od godinu dana i više. Najviše je bilo iz Živinica, od svih 29 hospitalizovanih, 24 je bilo iz Živinica, iz Tuzle je bilo pet bolesnika”, prof. dr. Rahima Jahić, načelnica Klinike za zarazne bolesti UKC-a Tuzla.

Trenutno je hospitalizovano troje djece. Ovi podaci su za struku zabrinjavajući, a Ministarstvo zdravstva TK je na zahtjev Zavoda za javno zdravstvo proglasilo epidemiju morbila za Tuzlu i Živinice.

Komplikovana je i situacija u Klinici za dječije bolesti, iz koje navode da je od polovine janaura kod troje djece potvrđen pertutis odnosno veliki kašalj. Formirali su infektivno, kao i trijažno odjeljenje i prestrukturirali se. Načelnica Klinike navodi da im je dodatno otežavajuća okolnost što sva oboljenja imaju slične simptome.

”Svi imaju zapušen nos, pojačanu sekreciju iz nosa, vlažan produktivan kašalj, povišenu temperature, odbijanje da jede i na kraju se te kliničke slike izdefinišu, pokažu se, bilo da su kod morbila osip, bilo da je kod pertusisa taj ružni specifični kašalj koji remeti normalno disanje kod djece”, ističe doc. dr. Lejla Osmančević, načelnica Klinike za dječije bolesti UKC-a Tuzla.

Osim zaražene djece, povećan je broj i odraslih oboljelih od akutnih respiratornih infekcija u Tuzlanskom kantonu.

”Imamo već za 24 sata u zadnjih mjesec dana povećan priliv u prijemno-trijažnoj ambulanti, negdje od 40 do 50 bolesnika”, rekla je dr. Jahić.

U UKC-u navode da vrše testiranja tokom 24 sata i to prolaze svi pacijenti.

”Testiramo na pet značajnih patogena, ali naravno vršimo testiranja i na druge. Svakodnevno radimo test na morbile, to je serološki test, određujemo antitijela, gdje uz kliničku sliku dovoljno je da se dokaže da se radi o morbilima”, kaže prof. dr. Nijaz Tihić, načelnik Poliklinike za laboratorijsku dijagnostiku UKC-a Tuzla.

Ono što se dešava djeci kada su u pitanju morbile, ne iznenađuje epidemiologe, zbog slabe vakcinacije najmlađih. Moglo se to i očekivati, kažu.

”Na području TK pokrivenost prvom dozom djece starosti sa godinu dana, da je primilo 62 posto, isto toliko je primilo i drugu dozu, govorimo o ciljnoj skupini a to su djeca starosne dobi godinu, odnosno u šestoj godini”, naglašava prim. dr. Blaško Topalović, epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo TK.

To bi značilo, kaže dr. Topalović da svake godine 1.300 djece ostane nevakcinisano. I ovo je jedini razlog za epidemiju, tvrde ljekari.

Ovakve epidemije se javljanju periodično. Posljednji put je u TK epidemija morbila bila 2015. godine. Nadležni pozivaju roditelje da redovno vakcinišu djecu, jer im je to i zakonska obaveza.

”Za sve ove vakciono-preventabilne bolesti trebalo bi da bude 90 – 95 posto vakcinacija, da bi se moglo držati pod kontrolom. Mi vakcinaciju smatramo kao najveće dostignuće u medicini i to je postupak najefikasniji i najsigurniji za sprječavanje nastanka i širenja zarazne bolesti”, kazao je prof. dr. Amer Čustović, načelnik Sektora za higijensko-epidemiološki nadzor UKC-a Tuzla.

Ministrica zdravstva TK, prim.dr. Dušanka Bećirović navodi da je svijest roditelja koji neće da vakcinišu djecu niska, naglašavajući da se vakcinacija provodi i u zemljama u Evropskoj uniji.

”Do jučer sam radila u Domu zdravlja u Živinicama, sad je grad sa najviše oboljelenih, ali sam bila u situaciju i bila sudionik i gledala gdje ljudi koji odu iz zemlje, vraćaju se i mole za karton vakcinacije”, kaže Bećirović.

Obaveza doktora je da inspekcijama dostave podatke o nevakcinisanoj djeci, kako bi mogli poduzimati korake protiv roditelja koji dovode djecu i sebe u opasnost, poručeno je iz UKC-a Tuzla. Također je upućeno upozorenje roditeljima da, ukoliko primjete da im djeca imaju temperaturu, kašalj ili druge simptome ne šalju djecu u vrtiće, već da se jave ljekarima za pretrage.

Vezane vijesti

TUZLA