2.8 C
Tuzla
01.12.2022.

Saradnja Hrvatske i BiH u zaštiti od katastrofa

O saradnji u zaštiti od prirodnih i civilizacijskih katastrofa te aktivnostima u razvoju sistema civilne zaštite bilo je riječi na sastanku predstavnika Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a Hrvatske i Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine u ponedjeljak u Dubrovniku.

Ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut podsjetio je tom prilikom kako je saradnja dvije države formalizirana sporazumom 2001. godine, a okrunjena kroz evropski projekat IPA 2.

“Proveli smo edukaciju i osposobljavanje institucija i snaga BiH kako bi bili spremni za ulazak u Mehanizam za civilnu zaštitu EU, što se dogodilo prije mjesec dana. Održali smo oko 80 raznih događaja, od edukacija do vježbi za zaštitu i spašavanje u slučajevima kriza i katastrofa”, rekao je Trut i dodao kako se saradnja iskazala i ovog ljeta pri gašenju požara kod Blidinja, gdje su pomagali hrvatski kanaderi i helikopteri.

Pomoćnik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Samir Agić istakao je zahvalnost hrvatskim institucijama, a posebno Ravnateljstvu civilne zaštite.

“U petnaest godina saradnje Republika Hrvatska je uvijek bila uz BiH, kao partner i uzor čijim stopama idemo. Nama je jako mnogo donio Mehanizam za civilnu zaštitu EU, koji je Hrvatska provela u BiH. Poslije toga je BiH potpisala članstvo u Mehanizmu i dobila pristup svim zemljama EU za ravnopravan razgovor”, poručio je Agić.

U organizaciji Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a u danas će se na okruglom stolu „Ulaganje u smanjenje rizika od katastrofa u jugoistočnoj Europi” okupiti čelnici institucija za civilnu zaštitu iz država članica Inicijative za spremnost i prevenciju u katastrofama za jugoistočnu Europu (DPPI SEE) te direktor regionalnog Ureda UN-a za smanjenje rizika od katastrofa (UNDRR) za Evropu i centralnu Aziju, kao i predstavnici Evropske komisije, Svjetske banke i Programa za razvoj UN.

(RTV Slon/Fena)

POSLJEDNJE DODANO