8.3 C
Tuzla
04.10.2022.

Sastanak grupe zemalja članica Svjetske banke i MMF-a u četvrtak u Sarajevu

Redovan godišnji sastanak Konstituence, grupe zemalja članica Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, kojoj pripada i Bosna i Hercegovina, na čelu sa Holandijom i Belgijom bit će održan 15. septembra u Sarajevu, a domaćin tog značajnog međunarodnog skupa je Bosna i Hercegovina.

Osim visokih predstavnika MMF-a i Svjetske banke, potvrđeno je učešće više od deset guvernera centralnih banaka i devet ministara i zamjenika ministara finansija zemalja članica.

To će biti prilika da učesnici razmijene mišljenja i razgovaraju o politikama i programima MMF-a i Svjetske banke, kao i o drugim ključnim pitanjima za evropsku i svjetsku ekonomiju, poput trenutno aktuelnih pitanja inflacije i energetske sigurnosti, tranzicije i saradnje.

Osim toga, bit će govora o dostignućima 30 godina partnerstva Bosne i Hercegovine, MMF-a i Svjetske banke, a planirani su i brojni bilateralni susreti zvaničnika.

Učesnici sastanka Konstituence će u petak, 16. septembra, obići ključne znamenitosti i projekte Svjetske banke u Bosni i Hercegovini, najavljeno je iz Vijeća ministara BiH.

Sastanak Konstituence u BiH trebao je biti održan u junu 2020., ali je odgođen zbog pandemije Covid-19.

RTV Slon/Fena

POSLJEDNJE DODANO