8 C
Tuzla
25.02.2024.

Sastanak u RMU ”Banovići”: Nisu upitna radna mjesta, traži se partner za Termoelektranu

Sagledavanje trenutnog stanja u Rudnicima mrkog uglja ”Banovići” bila je glavna tema sastanka predstavnika federalne i kantonalne vlasti sa Upravom ovog privrednog društva.

Dalji rad rudnika nije upitan, poručeno je nakon sastanka. U šest mjeseci ove godine, društvo je pozitivno poslovalo, što je po prvi put nakon ratnih dejstava.

”To je prvi put poslije 1995. godine da je pozitivno u prvih šest mjeseci, gdje je bio planiran i gubitak 4,2 miliona KM, ali mi smo ostvarili plan sa 500 hiljada dobiti”, naveo je Fadil Kudumović, v.d. direktor RMU ”Banovići”.

Prethodna Uprava u prošloj godini je RMU Banovići zadužila za 37,5 miliona KM, navodi Kudumović, što sa ranijih oko 14 miliona znači da je ovo društvo danas zaduženo oko 50 miliona KM. Gorući problem je ipak plaćanje kamata od 30 hiljada KM mjesečno za kredit od 9 miliona KM koji je ranija Uprava podigla u martu ove godine, za kupovinu određenih mašina, tvrdi Kudumović.

”Gdje nisu obezbijedili sredstva za te kredite i to je nama ostavljeno u amanet da mi rješavamo, već osmog ovog mjeseca moramo uplatiti avansnu uplatu za taj odlagač, negdje oko tri i po miliona KM”, kaže Kudumović.

Uprkos ovoj problematici, rad se odvija u normalnim uslovima. Ono što će morati uslijediti u budućnosti je prestruktuiranje, što je naglašeno i tokom sastanka. Za investicije u trogodišnjem periodu planirano je više od stotinu miliona KM, za što iz Uprave i Nadzornog odbora RMU Banovići, očekuju podršku Razvojne banke i Vlade Federacije BiH. Potrebno je također mijenjati tehnologiju rada.

”Ta tehnologija se mijenja u ovoj i sljedeće dvije godine, gdje su ukupne investicije 107 miliona KM i već su neke započete i realizacija u tome već počinje. Tražili smo podršku od ministra i federalnog premijera u smislu da nas kod banke podrže da možemo dobiti kredite i da sve te investicije ostvarimo i da se dodatno ustabili rudnik”, istakao je Bego Birparić, predsjednik Nadzornog odbora RMU ”Banovići”.

Iz Federalne Vlade su dali podršku banovićkim rudnicima, te obećali pomoć pri otplati kredita. Traže se i novi kupci uglja iz RMU Banovići.

”Da se organizuje sastanak sa Soda So Sisecam, obzirom da Soda So ima potrebu oko 800 hiljada tona uglja na godišnjem nivou, da se Uprava angažuje, da stupi u kontakt sa Soda So kako bi plasirali već 2021. godine ukupnu količinu 800 hiljada tona”, ističe Nermin Džindić, federalni ministar energije, industrije i rudarstva.

Džindić navodi da je ovo potrebno čim prije usaglasiti, jer će RMU Banovići tokom naredne godine, na tri mjeseca ostati bez sigurnog plasmana uglja u Termoelektrani Tuzli. Naime, u tom periodu bit će vršeni remontni radovi na Bloku 6 Termoelektrane Tuzla i neće biti potrebne iste količine uglja iz Banovića, u mjeri kakve su danas. Na sastanku Uprave govora je bilo i o izgradnji Termoelektrane Banovići, za koju u ovom momentu Rudnik ne može osigurati potrebna sredstva. Stoga je potrebno tražiti strateške partnere, a već se govori o nekima.

”Potencijalno i ovi u Aluminiju su zainteresirani za sopstveni izvor struje. Nema proizvodnje aluminija bez stabilne cijene, a stabilne cijene nema bez sopstvenog izvora struje. Oni su proicirali jedno takvo rješenje, budući da se oni tek namještaju, mislimo da ćemo u nekoj drugoj fazi otvorite te pregovore. Ali imali smo i druge interesanate, svakako ćemo je oživjeti”, rekao je Fadil Novalić, premijer FBiH

Nijedan grad i općina ne zavisi od rudnika, kao što je to slučaj u Banovićima, stoga će se posebna pažnja voditi o ovom privrednom društvu, poručeno je sa sastanka.

”Stvaranje svih preduslova za početak radova na Bloku 7 rudnici i dalje ostaju jedan vrlo značajan faktor u razvoju privrede i ostanku ljudi na ovim prostorima”, kazao je Denijal Tulumović, premijer TK.

Vezane vijesti

TUZLA