15 C
Tuzla
24.02.2024.

Šatorović: Ne može porez biti isti za bogate i siromašne

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine danas je organizirao protestnu šetnju od zgrade Vlade Federacije BiH do Federalnog parlamenta, a povodom stavljanja na dnevni red sjednice Federalnog parlamenta Prijedlog zakona o izmjenama i dopuna Zakona o radu.

Predsjednik Sindikata Selvedin Šatorović je u izjavi za medije kazao da je bilo neformalnih pregovora s predstavnicima Vlade FBiH, ali da se u biti ne može pregovarati o odredbama Zakona o radu jer, kako je kazao, takvo zakonsko rješenje je apsolutno neprihvatljivo, prenosi Fena.

Po njegovim riječima, Sindikat zahtijeva da se umjesto priče zakona o radu priča o minimalnoj cijeni rada, da se donese odluka da 1.000 KM bude najveća cijena rada, pa tek nakon toga smanjenje opterećnja rada u smislu da se rasterete poslodavci, a također, ono čega poslodavci budu rasterećeni ne ide ponovno u profit poslodavaca, nego da ide u profit radnika.

– Nigdje na svijetu ne postoji situacija da je porez na dobit 10 posto i porez na dohodak 10 posto. Onaj koji ima dobit 90 miliona KM plaća 10 posto i onaj koji ima platu od 400 KM plaća isto 10 posto. To nije pravljenje socijalne države već je to pravljenje države za nekoliko bogatih porodica i to ne može proći – istakao je Šatorović.

Vezane vijesti

TUZLA