12.8 C
Tuzla
16.06.2024.

Sattler: Došlo je vrijeme da se finalizira proces formiranja vlasti u FBiH

Šef delegacije EU u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler je u petak u Sarajevu izjavio novinarima kako vjeruje da ima snage među domaćim akterima da postignu sporazum koji će omogućiti formiranje vlasti u Federaciji BiH.

Ambasador Sattler je kazao da su unazad tri mjeseca formirane vlasti na nivou Bosne i Hercegovine, u određenom broju kantona, u Republici Srpskoj, te da je došlo vrijeme da se finalizira cijeli proces u Federaciji BiH.

Po njegovim riječima, jako je puno posla i zadataka koji su se vremenom nakupili i ostali “na čekanju”, tako da treba pristupiti rješavanju tog preostalog posla.

– Što se tiče nekih rokova, vrijeme curi, još su neke tri sedmice koje su preostale za postizanje sporazuma. Ali, vjerujem da ima snage među domaćim akterima i onim odgovornim da postignu sporazum koji će omogućiti formiranje vlasti u Federaciji BiH – istaknuo je Sattler.

Dodao je kako ne može zamisliti da postoji bilo koji odgovoran političar koji bi, sa svoje strane, izazivao dalje blokade.

– Već smo imali četiri godine vladu u tehničkom mandatu. Potpuno je neprihvatljivo da se takve oklonosti i dalje nastave. Što se tiče rješenja, vjerujem da su rješenja moguća, da je moguće postići sporazum na domaćem terenu – zaključio je ambasador Sattler.

RTV Slon/FENA

Vezane vijesti

TUZLA