18 C
Tuzla
16.06.2024.

Savez samostalnih sindikata BiH: Radnička prava su ljudska prava

Povodom Svjetskog dana ljudskih prava koji se širom svijeta obilježava na današnji dan, Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine podsjeća da su i radnička prava ljudska prava. Opća deklaracija Ujedinjenih nacija o ljudskim pravima svim ljudima osigurava pravo na rad, slobodan izbor zanimanja i na platu s kojom će radnik sebi i svojoj porodici osiguratiegzistenciju dostojnu čovjeka.

Radnička prava su ljudska prava, a mogućnost ostvarivanja ovih prava na radnom mjestu je preduslov da radnici uživaju širok spektar drugih prava, bilo ekonomskih, socijalnih, kulturnih, političkih ili drugih. Nepoštivanje tih prava podstiče nejednakost u društvu, potlačenost radnika i radnica, lošiji položaj žena, izloženost eksploataciji i općenito loš radno-pravni položaj i ekonomsko-socijalni status radnika i radnika, stoji u saopćenju Saveza samostalnih sindikata BiH.

Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se svake godine 10. decembra, na dan kada je potpisana Opća deklaracija o ljudskim pravima 1948.godine, i kada je po prvi put u historiji čovječanstva priznato pravo svih ljudi na „život, slobodu i sigurnost bez ikakvih razlika”.

Vezane vijesti

TUZLA