7.8 C
Tuzla
03.03.2024.

Savez udruženja gluhih i negluhih TK upoznao Vladu sa problemom nepostojanja Zakona o znakovnom jeziku

Ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona Esad Džidić održao je danas sastanak sa predstavnicima Saveza udruženja gluhih i nagluhih TK.

Predstavnici Saveza zahvalili su Vladi Tuzlanskog kantona, resornom Ministarstvu i Ministarstvu za kulturu sport i mlade na dosadašnjoj podršci, te istaknuli značaj postojanja i rada udruženja koji okuplja gluhe i nagluhe osobe. Neki od problema sa kojima se susreću, rečeno je ovom prilikom, je blokirani račun Saveza zbog neplaćenih računa za zakup prostora, iz čega proizilazi nemogućnost da konkurišu na javne pozive resornih ministarstava TK.

Ističući da Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak podržava rad Saveza i razumije tešku situaciju u kojoj se nalaze ministar Džidić je obećao da će se maksimalno angažovati na iznalaženju načina za deblokadu računa Saveza gluhih i nagluhih TK.

Današnji sastanak bio je prilika da se ukaže na problem nepostojanja Zakona o znakovnom jeziku na nivou TK, odnosno poteškoće u primjeni Zakona o znakovnom jeziku koji je donesen na državnom nivou 2009. godine. Zakon se, rečeno je ovom prilikom, u praksi ne primjenjuje kada je u pitanju organizovanje odgovarajućih savjetovanja za gluhe i nagluhe osobe i školovanja tumača koji bi pružali odgovarajuću pomoć gluhim i nagluhim osobama u svakodnevnom životu, posebno pri posjeti doktorima i drugim organima i institucijama, što je još izraženije u doba pandemije Corona virusa.

Predstavnici Ministarstva ovu su prigodu iskoristili da predstavnike Saveza upoznaju i sa mogućnostima konkurisanja određenim projektima na aktuelne Programe iz oblasti socijalne zaštite.

U ime Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak sastanku je prisustvovao i sekretar Anto Iljkić dok su Savez predstavljali predsjednik Veselin Jokić, predsjednik Sportskog saveza gluhih i nagluhih TK Vehid Fejzić, član Upravnog odbora Saveza Jasmin Salihović i novoizabrani predsjednik Saveza gluhih i nagluhih Bosne i Hercegovine Edis Adrović.

Vezane vijesti

TUZLA