15.5 C
Tuzla
19.05.2024.

Savremeno – umjetnička škola Iz Tuzle je jedna od SuperSchool Zapadnog Balkana

Srednja „Savremeno – umjetnička škola“ Tuzla je tokom prošle godine zadovoljila izuzetno težak kriterij i nakon selekcije dobila je priliku biti jedna od finalista programa međunarodne školske razmjene srednjoškolaca Zapadnog Balkana pod nazivom „SuperSchools“. Potvrda je to sistematičnog i predanog rada na primjeni inovativnih metoda u odgoju i obrazovanju učenika u Tuzlanskom kantonu.

To je novopokrenuta šema školskih razmjena RYCO Superschools Western Balkans kao dijela višedonatorskog projekta kojeg sufinansiraju Evropska unija i Njemačko savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a provodi ga Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) i Regional Youth Cooperation Office (RYCO). Namjera programa je podržati procese izgradnje mira i pomirenja, interkulturalno učenje i dijalog između škola, učenika i njihovih društvenih zajednica.

U periodu od 10.4 do 16.4.2022. godine Srednja „Savremeno – umjetnička škola“ Tuzla je uz podršku Pozorišta mladih Tuzle bila domaćin srednjoškolcima i profesorima Srednje stručne škole iz Bara, Crna Gora. U ovom periodu realizovan je bogat program koji je podrazumijevao obilazak i upoznavanje historijata i znamenitosti Tuzle u saradnji s Turističkom zajednica grada Tuzla, posjetu Ateljeu „Ismet Mujezinović“ i Međunarodnoj Galeriji portreta Tuzla u saradnji sa Centrom za kulturu Tuzla, kuhanje tradicionalne hrane naroda iz BiH kao aktivnosti učenika i roditelja iz Tuzle, posjetu Muzeju solarstva u saradnji sa Solonom d.d. Tuzla, stručnu posjetu Građevinsko – geodetskoj školi Tuzla i prisustvo izložbi učenika, interaktivni kviz za mlade, posjetu Kuli u Srebreniku uz podršku Grada Srebrenika, posjetu Kuli u Gradačcu uz podršku Grada Gradačca, prisustvo izvođenju pozorišne predstave „Iza zidova“ u produkciji Pozorišta mladih Tuzle, prisustvo projekciji filma „Od gnijezda do zvijezda“ u produkciji Udruženja „Mladi Tuzle“ Tuzla, te aktivno učešče u 8 dramsko – pedagoških radionica koje je vodila prof. Amila Beširović, master dramski i audio vizuelni umjetnik u polju primijenjenog pozorišta i drame i dva okrugla stola vođena od strane prof. Adnana Mujkića, magistra umjetnosti glumca i magistra pedagogije.

Nakon šest dana realizacije programa, sinoć je na sceni Pozorišta mladih Tuzle izveden završni scenski performans pod nazivom „To the heart through art“ čime je završen program međunarodne razmjene u Tuzli u kojoj su ukupno učestvovale 42 osobe, po 19 učenika i po 2 profesora iz Tuzle i Crne Gore.

Uzvratnu posjetu Crnoj Gori, Srednja „Savremeno – umjetnička škola“ Tuzla realizuje od 30.5 do 6.6.2022. godine.

Vezane vijesti

TUZLA