26.7 C
Tuzla
21.07.2024.

SDA, DF i ”samostalni” su većina, a SBiH ”na čekanju”: Premijer TK će biti iz SDA

Poslanici Stranke demokratske akcije, Demokratske fronte, te Jakub Suljkanović i Senad Alić, koji će u novom sazivu biti samostalni, činit će većinu u Skupštini Tuzlanskog kantona. Dogovoreno je to danas, a konstituirajuća sjednica zakonodavnog tijela kantona bit će održana naredne sedmice.

Koalicija Stranke demokratske akcije, Demokratske fronte i dva poslanika ozvaničena je potpisivanjem Izjave o zajedničkom nastupu u Skupštini TK. Tako će buduća većina imati 19 poslanika i to 13 poslanika SDA, četiri DF-a i dva zastupnika Jakub Suljkanović i Senad Alić, koji će djelovati samostalno a na ovogodišnjim izborima bili su kandidati PDA.

”Od danas djeluje nova skupštinska većina i sve ono uobičajno što ide, sljedeće sedmice treba da bude konstituirajuća sjednica Skupštine TK sa uobičajnim dnevnim redom. Mi smo prvi kanton u FBiH koji ide ka formiranju vlasti”, kazao je Žarko Vujović, poslanik DF-a u Skupštini TK.

Ostavljena je mogućnost proširenja parlamentarne većine, tako da nije isključeno da će se ovoj koaliciji pridružiti poslanici drugih stranaka. Od ranije se spominju poslanici Stranke za BiH i Socijaldemokrata BiH, koji su osvojili po dva mandata. Za danas je bilo najavljeno potpisivanje Sporazuma o zajedničkom djelovanju ove dvije stranke, ali je taj događaj naknadno odgođen. Prema nezvaničnim informacijama iz Stranke za BiH, predsjedništva SDA i SBiH-a bi naredne sedmice trebali ozvaničiti saradnju, tako da bi se današnjoj većini priključila dva poslanika Stranke za BiH. To bi značilo da će u poziciji na nivou kantona biti tri stranke i dva ”samostalna” poslanika, odnosno ukupno 21 skupštinski zastupnik.

”Već ima nekih nagovještaja da još neki poslanici drugih političkih subjekata žele da se priključe. Morate shvatiti da je uvijek stabilnija neka skupština većina u kojoj učestvuju dva politička subjekta nego da učestvuje pet ili šest. Ovdje nema ucjene, dva politička subjekta koja su na proteklim izborima imala 17 zastupnika od 35. To dovoljno govori kome su građani TK dali povjerenje, sve je tu jasno”, ističe Vujović.

I dok su poslanici SBiH još na ”čekanju”, za sada u opoziciji ostaju SDP sa osam poslanika, Narod i pravda, te Socijaldemokrate BiH sa dva, te Naša stranka i PDA sa po jednim poslanikom.

”Mi ćemo se držati principa trojke, odnosno probat ćemo da svoj rad baziramo na programima, a ne na politikanstvima. Ove neprincipijelne koalicije, bojim se da na kraju završe po staroj narodnoj, ko s đavolom tikvu sadi”, navodi Amir Hasičević, poslanik Naše stranke u Skupštini TK.

Novina u ovim pregovorima i formiranju većine u Skupštini TK je odluka poslanika Jakuba Suljkanovića i Senada Alića, da budu ”samostalni” a ne poslanici PDA. Predsjednica te stranke, kaže, da je taj potez nedopustiv i mimo stranačkih organa.

”Tražit ćemo od njih odgovornost za ovo što su postupili mimo stranačkih organa i stava same stranke. Ono što ćemo još sigurno uraditi je tražiti od visokog predstavnika da sankciniše političku korupciju, da oduzme mandate ljudima koji su na sam dan proglašenja konačnih rezultata izbora promijenili dres politički”, naglasila je Elzina Pirić, predsjednica PDA.

Međutim, analitičari nisu iznenađeni ovakvim postupkom. Promjena političkog dresa nije rijetkost ni u Tuzlanskom kantonu.

”Mi smo samo u prošlom mandatu Skupštine i Vlade TK imali četiri promjene, četiri puta je dolazilo do mijenjanja skupštinske većine a upravo zahvaljujući tim tzv. preletačima. Danas što se desilo, apsolutno nije ništa iznenađujuće za građane Tuzlanskog kantona”, rekla je Smiljana Vovna, politička analitičarka.

Ovim je pokazano, kako navodi Vovna, da je u BiH moguće sve osim drvene peći.

Što se tiče pozicije predsjednika Skupštine TK, ima naznaka da će na čelu tog tijela, biti Vujović.

”Postoje neki nagovještaji da bi se to moglo desiti, ali u svakom slučaju, od ovih 19 ljudi, svako od njih može predsjedavati Skupštinom TK”, naveo je Vujović.

U narednih 20 do 30 dana, timovi većine dogovorit će mjere koje će provoditi u periodu pred nama, kada će se znati ko je mandatar za sastav Vlade, te ko je i koliko dobio u izvršnoj vlasti. Ono što se zna da će mandatar, odnosno budući premijer biti iz Stranke demokratske akcije.

Vezane vijesti

TUZLA