11 C
Tuzla
23.02.2024.

SDA Tuzla iz članstva isključila vijećnike koji su glasali protiv pomoći djeci oboljeloj od dijabetesa

Organi Gradskog odbora Stranke demokratske akcije u Tuzli su, bili primorani nakon višestrukih pokušaja uspostavljanja produktivnog dijaloga, a u skladu sa statutarnim odredbama Stranke demokratske akcije BiH, isključiti iz članstva grupu od četiri vijećnika u Gradskom vijeću Tuzla: Šefika Husića, Nusreta Muminovića, Medinu Lolić i Ćerima Rastodera.

Oni su od samog preuzimanja mandata djelovali suprotno odlukama i zaključcima Izvršnog odbora GO SDA Tuzla nanoseći veliku štetu  Stranci demokratske akcije, ali i svim građanima Tuzle.

Takvo djelovanje kulminiralo je glasanjem na prvoj vanrednoj sjednici GV Tuzla, kada je ova grupa vijećnika, suprotno stavu SDA Tuzla, dala podršku amandmanu vladajuće većine i gradonačelnika da iz Budžeta Grada “izbace” sredstva namijenjena udruženju Novi Horizonti za pomoć djeci oboljeloj od dijabetesa. Time je narušen ugled Stranke demokratske akcije, ali je i obesmišljena bilo kakva veza Stranke sa ovim vijećnicima.

Postalo je jasno da ovi vijećnici  rade isključivo u svom interesu i interesu pojedinaca te da su u stvarnosti dio vladajuće većine koju neprincipijelno i suprotno osnovnim načelima parlamentarne demokratije okuplja gradonačelnik da bi lakše  ostvarivao svoju autokratsku vladavinu u Tuzli.

Nažalost, nemoguće je ove mandate vratiti građanima koji su na izborima svoj glas dali primarno Stranci demokratske akcije, a tek sekundarno pojedincima – sa stranačke liste.  Međutim, Gradski odbor SDA će u narednom periodu u punom kapacitetu, sukladno izbornom rezultatu i činjenici da smo druga stranka po osvojenom broju glasova, ostvarivati svoju ulogu u upravljanju našim gradom. Naš glas će ostati podjednako snažan, a naši stavovi podjednako jasni i beskompromisni i u interesu građana Tuzle kao i da smo u punom sastavu. U tom smislu pozivamo gradonačelnika i većinu u Gradskom vijeću da poštuju Statut i poslovnik Grada Tuzle i omoguće GO SDA Tuzla da participira u radu svih radnih tijela i savjeta u MZ u skladu sa ostvarenim izbornim rezultatom. To bi bio najvjerodostojniji dokaz da vladajuća politička većina ne samo da podržava princip pravne države nego i poštuje svoje građane i njihovu volju.

Naš rad i glavne smjernice političkog djelovati  u GV Tuzla će i u budućnosti biti briga za javno i opće dobro. U tom smislu SDA će nastaviti djelovati u Gradskom vijeću preko svog vijećnika prof.dr. Zijaha Rifatbegovića, kao konstruktivna opozicija, navodi se u saopćenju GO SDA Tuzla.

Vezane vijesti

TUZLA