2.8 C
Tuzla
18.04.2024.

Selektor Petev: Najvažnije mi je jedinstvo u ekipi

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine krajem marta počinje kvalifikacije za Svjetsko nogometno prvenstvo, a u prva dva meča odmjerit će snage sa Finskom i Francuskom.

Selektor Ivaylo Petev objavio je u četvrtak spisak igrača na kojem nema većih promjena u odnosu na ranija okupljanja, a ističe da ne namjerava značajno mijenjati ni sistem igre.

– S obzirom na to da imamo malo vremena za pripreme teško je mijenjati sistem igre. Meni je bitno da postoji simbioza među igračima, možda će biti manjih promjena, ali neću mijenjati generalno jer je preriskatno – izjavio je Petev na video-konferenciji za medije.

Novinare je zanimalo zašto na spisku nema golmana Asmira Begovića, kao ni mladih igrača koji su svojim igrama privukli pažnju na sebe. Petev je naglasio da će Begović svakako biti u kombinaciji za sljedeće utakmice, dok mlade igrače nije zvao kako ne bi remetio pripreme U-21 reprezentacije koju također očekuju kvalifikacije.

– Trenutno ih nisam zvao jer i oni imaju kvalifikacije i ne bi bilo fer da oštetim U-21 reprezentaciju a jako je teško očekivati da budu starteri kod nas – ističe selektor.

Kada su u pitanju igrači iz Premijer lige BiH, kojih ovaj put nema na spisku reprezentativaca, Petev je naglasio da je tako odlučio nakon što je gledao skoro sve ekipe iz Premijer lige, ali da u preostala dva kola svako ko se istakne imat će otvorena vrata.

U prvoj utakmici protiv Finske očekuje maksimalan angažman i pozitivan rezultat.

– Moramo odigrati pametno, imati dobar pristup i u tom slučaju možemo očekivati pozitivan rezultat. Nakon toga mislit ćemo na Francusku. Ne volim kalkulisati sa koliko bih bodova bio zadovoljan u ta dva meča, bitnije mi je da odigramo dobro, nametnemo svoj ritam i tako sam siguran da možemo ostvariti pozitivan rezultat – zaključio je bugarski stručnjak.

Insistirat će, kako kaže, na jedinstvu u ekipi što je, po njemu, najjača snaga reprezentacije i glavni dio današnjeg nogometa.

Reprezentacija BiH kvalifikacije otvara 24. marta gostovanjem u Finskoj, a 31. marta dočekuje Francusku. U međuvremenu će odigrati i prijateljsku utakmicu sa Kostarikom.

Vezane vijesti

TUZLA